Carl Johan Sundberg

Träna smartare, må bättre

Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget! Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara gör att du går ner i vikt och får bättre kondition och styrka, säger Carl Johan Sundberg.
Vi vet att vi mår bra av fysisk aktivitet, men många frågor om varför vi mår bra av träning återstår att besvara. Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi, forskar om vad som egentligen händer i kroppen när vi tränar och hur det bidrar till ökad hälsa och förbättrad fysisk funktionsförmåga.

Carl Johan Sundberg är legitimerad läkare och professor i molekylär- och tillämpad arbetsfysiologi och ämnesansvarig för Bioentreprenörskap vid Karolinska Institutet (KI). Carl Johan och hans forskargrupp forskar om vad som egentligen händer i kroppen när vi tränar och hur det bidrar till ökad hälsa och förbättrad fysisk funktionsförmåga.

Genom att röra på dig kan du både förebygga, behandla och i vissa fall bota sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och depression. Men det slutar inte där, din träning kommer också att ge dig mer energi, förbättra din sömn, göra dig mer koncentrerad, stärka ditt minne och immunförsvar. Dessutom kommer du inte bara att leva längre - du blir yngre rent biologiskt!


Carl Johan Sundberg har givit över 1000 populärvetenskapliga föreläsningar på teman som:

 • Träning, gener och hälsa
 • Detta händer i kroppen när du tränar
 • Regelbunden fysisk aktivitet påverkar din hjärna
 • Träning bromsar åldrandet
 • Intervallträning – mer effekt på kortare tid
 • Doping
 • Människan i rymden
 • Att skapa nytta från forskning 

Carl Johan har skrivit läroböcker, däribland Biologi Direkt för högstadiet (tillsammans med Jarmo Kukka) och faktaböcker såsom Hälsa på Recept – träna rätt, må bättre lev längre (tillsammans med Anders Hansen).

Carl Johan är inspektor för Medicinska Föreningen i Stockholm och ordförande i läkarprogrammets tentamenskommitté vid Karolina Institutet. På KI har han utvecklat och lett ett flertal kurser, bl.a. Fysisk Aktivitet på Recept, Människans Fysiologi, Medicin för Journalister, Populärvetenskaplig Kommunikation, Idrottsmedicin, Effektivt påverkansarbete och Sjukvårds- och näringslivsmanagement för blivande läkare. Han har erhållit Karolinska Institutets Pedagogiska pris och den Europeiska Kommissionens "Descartes Communication Prize for Excellence in Science Communication".

Carl Johan är medicinsk redaktör på Läkartidningen, ledamot i Internationella Olympiska Kommitténs Medicinska Kommission, ledamot i Europeiska rymdorganet ESAs arbetsgrupp för "human spaceflight", ledamot i styrelsen för Centrum för Idrottsforskning, ordförande för Forska!Sverige (stiftelse som verkar för medicinsk forskning) samt ordförande i det vetenskapliga rådet för Göteborgs Internationella Vetenskapsfestival. Han grundade 2004 det som nu är Europas största tvärvetenskapliga samlingsplats för forskare, beslutsfattare, studenter och vetenskapsjournalister – Euroscience Open Forum (se www.esof2014.org). Carl Johan är styrelseledamot i Cobra Biologics AB och Karolinska Development AB.Ämnesområden

 • Hälsa & Friskvård
  Människan

Föreläsare & Seminarieledare
Intresseanmälan & mer info
Skillspartners specialrabatt
Missa inte Skillspartners
• Ram- och volymavtal
• Specialrabatt för skolor
• Direktupphandling (LOU), gränsvärde 284 000 kr Läs mer

Kontakta oss

Sthlm tel: 08-684 049 24 Gbg tel: 031-724 43 80
Klicka här

Trygghetsgaranti

Du kan vara lugn när du bokar konsult, utbildare, seminarieledare och/eller coach hos Skillspartner//Greenback.
Läs mer