Mats-Eric Nilsson

Skärskådar livsmedel och livsmedelskvalitet

Mats-Eric Nilsson är journlisten som slog igenom med de bästsäljande fack-böckerna ”Den hemliga kocken” och ”Äkta vara” som båda handlar om fusket i matbranschen. Böckerna skapade en folkrörelse och satte de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och har påverkat såväl konsumenter som producenter.
 
Mats-Eric Nilsson är en mycket uppskattad föreläsare och debattör. 2009 tilldelades han Nationalencyklopedins kunskapspris. Mats-Eric är också krönikör i Svenska Dagbladet.
I sina föreläsningar och seminarier tar Mats-Eric Nilsson upp frågeställningar såsom "hur blev vi rädda för riktig mat? Hantering av färskvaror betraktas numera som ett högriskprojekt, medan processade och oaptitliga matprodukter uppfyller samtliga myndighetskrav.

I samhällsdebatten talas det engagerat om det närproducerade som lagats från grunden, men utvecklingen går i motsatt riktning. Storskaligt framställda livsmedel gynnas och uppfattas som billigare och säkrare. För den som driver ett gatukök är det lättare att få tillstånd att servera pulvermos fullt av E-nummer än riktigt potatismos. Patienterna på Stockholms sjukhus får numera fabriksmat i svarta plastlådor.
 
I sitt bildrika föredrag visar Mats-Eric Nilsson på de stora skillnaderna mellan producenternas reklambudskap och vad vi kunder egentligen får för våra pengar. Han söker förklaringar till dagens bristande matkvalitet i industrimatens barndom och tipsar frikostigt den som vill undvika de värsta fällorna i den moderna livsmedelsbutiken.

Några exempel på teman och rubriker Mats-Eric Nilsson föreläser kring:

PULVERMOSETS LAND
Om de tidigare böckernas avslöjanden och hur man ska göra för att hitta äkta vara. (finns i två versioner: konsument resp. offentlig sektor)
 
MÅLTIDENS MAGI
Tänk om hur vi äter är lika viktigt som vad. Att själva måltiden viktigare för vårt välbefinnande än den aldrig sinande strömmen av modedieter.  Och vad vi kan göra för att återupprätta måltiden – hemma, på jobbet, i skolan och på äldreboendet.
 
CHATEAU VADÅ
Den som bryr sig om vad som ligger på tallriken kommer förr eller senare att även börja fundera över vad som finns i glaset. Och när det gäller vinet är konsumenten faktiskt i ett ännu värre underläge än vanligt. Producenten kan exempelvis använda sig av mängder av tillsatser utan att behöva ange dem på etiketten.
 
Med många konkreta exempel och intressanta inblickar bakom kulisserna berättar Mats-Eric om sin unika granskning av vinindustrin. Du får se hur lätt det är att bli lurad av fagra löften och idylliska bilder – och hur man gör för att hitta fram till de äkta varorna.
 
 
Foto: Malin Hoelstad
Skillspartners specialrabatt
Missa inte Skillspartners
• Ram- och volymavtal
• Specialrabatt för skolor
• Direktupphandling (LOU), gränsvärde 284 000 kr Läs mer

Kontakta oss

Sthlm tel: 08-684 049 24 Gbg tel: 031-724 43 80
Klicka här

Trygghetsgaranti

Du kan vara lugn när du bokar konsult, utbildare, seminarieledare och/eller coach hos Skillspartner//Greenback.
Läs mer