Fotograf
Johan Bergmark

Musikern, överlevaren & läraren

Houman Sebghati är rapparen som startade sin karriär i 165-kollektivet i västra Stockholm under hiphopens gyllene era i slutet av nittiotalet. Han har legendförklarats av kollegor och höjts till skyarna av musikjournalister.

Med en sagolik historia tar han oss via borgarkvarter i Teheran, höghus i Stockholms förorter, visdom från svenska myndighetschefer, psykisk ohälsa hos invandrade ensamma mammor, relegering från det kungliga internatet, väggar på Kronobergshäktet, vilt turnerande med hiphoplegender, blodigt kärleksdrama på Nya Zealand, insikter på toppen av Kebnekaise, politiska depressioner på Länsstyrelsen, håll-käften-ashram i Östergötland, tramsigt tjafs med små-påvar till bosättning och lugn i Stockholms skärgård.

Presentation

Houman är även behörig gymnasielärare och vuxenutbildare i kommunikationsvetenskap och historia, och jobbar som processledare i privat och publik sektor.

Houman Sebghati växte upp i Stockholm. Hans barndom präglades av frånvarande föräldrar och en oförstående vuxenvärld. Det skulle bli musiken som blev hans tillflykt och säkerhet.

Foto: Kristoffer Rozental.

I mitten av 00-talet kom Houmans genombrott med skivan ”Reptilernas planet” som gav honom massmedial framgång. Under åren har ha släppt kritikerrosade album, programlett sitt eget radioprogram på Sveriges Radio och jobbat som skådespelare på Riksteatern.

Artistsamarbeten har under åren hunnit bli många, bland annat med Petter, Kayo, Timbuktu, Linda Pira, Ison & Fille och Eric Gadd för att nämna några. Sedan början av 2010-talet jobbar han som scenkonstnär och framför musikföreställningar i olika konstellationer och sammanhang, däribland samarbeten med kammarorkestrar runt om i Sverige.

Förutom att musicera använder sig Houman av sina akademiska och egenupplevda bakgrund för att utbilda och coacha chefer och medarbetare i kommunikationsvetenskap och ledarskap.

Exempel på teman och rubriker

FÖRELÄSNING – Så flög jag utfrån guldburen (målgrupp: ungdomar)
En inspirerande historia om att välja sin egen väg och att inte låta sig störas av bruset. En föreläsning som tar upp en hel del obekväma sanningar som inte lyfts inom skolsystemet.

Med en pedagogisk touch berättar Houman om hur han som tonåring gick vilse och på riktigt hamnade fel, för att sedan hamna rätt. Han kategoriserar en rad problem och erbjuder både lösningar och utmaningar på dessa.

”Så flög jag ut från guldburen” handlar om att vägra möta andras förväntningar och att tro på sig själv.

Bonus: Denna föreläsning kan också framföras som föreställning med musik.


FÖRELÄSNING: Att vara vuxen ibland (målgrupp: medarbetare och chefer)
Om att möta sina egna rädslor. Detta är föreläsningen om medelålderns hårda utmaningar. Den argumenterar för betydelsen och vikten av att möta sig själv. Houman Sebghati berättar om den hårda färden att vända ut och in på sig själv och sitt eget känsloliv, en process som han menar aldrig tar slut.

”Att vara vuxen ibland” är en livsberättelse och en manual i hur man börjar med inre inventering. Ett måste för en medarbetare eller ledare som vill utvecklas i sitt privata och professionella utövande.

Denna föreläsning ger svar på de frågor som förr eller senare dyker upp: Vad är jag rädd för? Vad betyder det att vara vuxen? Vad fungerar och vad fungerar inte i mitt liv? Hur blir jag vän med mig själv? Hur skriver jag min egen historia?


FÖRELÄSNING: Vad är kultur, vad är kommunikation? (målgrupp: chefer och ledare)
Med syftet att öka ledares förmåga att kommunicera bra, ger Houman Sebghati en grundlig presentation om hur hans utbildningar, workshops och coachande ledarskap ser ut. Med de fem pelarna – Autenticitet, Kreativitet, Kommunikation, Mångsidighet (fd mångfald) och Mindfulness – får åhörarna ett litet smakprov på varför förbättring av företagskultur är bra för lönsamheten, och varför rädslan för konflikt inte är bra.

Houman gör en genomgång kring varför konflikter uppstår och hur man kan närma sig olika problem genom bra kommunikation och kulturkompetens.

Föreläsningen skräddarsys utifrån beställarens behov och kan framföras såväl i små som stora sammanhang.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

  Ingemar Gustavsson, Actemium

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards