Det går att ta sig ur! Från att ha deltagit i gängkriminalitet till att bli företagare

Vill man lyssna på en föreläsare som berör känslomässigt och samtidigt tar med sina åhörare på en självbiografisk resa som det flesta av oss troligen inte ser så mycket av, men som idag påverkar i princip alla, då ska man lyssna på Kebba Njie.

Kebba Njie tog sig ur gängkriminalitet, blev sportchef för Östberga City och egen företagare.

Presentation

Kebba Njie är född och uppvuxen i Östberga söder om Stockholm. Kebba var den enda svarta eleven i sin klass när han gick på hela lågstadiet – han fick bland annat ha raster själv medan de andra barnen fick leka med varandra.

Kebbas uppväxt kantades av en väldigt stökig och kriminell omgivning. Tillsammans med barndomsvännerna bildade han ett av de mest fruktade gängen i Stockholm – Östberganätverket.

I denna berättelse går Kebba igenom sin egen erfarenhet från att växa upp i Östberga – en stökig plats med ungdomar från jordens alla hörn och där han själv var med som en liten del i det krig som nu pågått under mer än 10 år mellan de kriminella nätverken från Bredäng och Östberga. Resultatet blev att han fått begrava 7 av sina tidigare vänner innan han hunnit fylla 30 – bland annat sin egen brorsson.

I sina föreläsningar talar Kebba gärna ofta om hur näringslivet med sina engagerade företagsledare kan bidra till att ungdomar i utsatta områden inte hamnar i kriminalitet.

Kebba har själv genomgått den förändring som han idag berättar om och har valt en väg bort från kriminalitet. Idag driver han och är grundare av ett företag inom rekrytering och headhunting. Kebba Njie har valt en en väg bort från kriminalitet till att istället driva företag. Och han har själv erfarenhet av att skapa och leda projekt som fått ungdomar att lämna kriminalitet och hitta en annan väg och  sysselsättning. Han har byggt upp den lokala fotbollsföreningen ”Östberga City” och har genom det arbetet skapat initiativ och en mötesplats där både barn och ungdomar känner sig hemma och förhoppningsvis väljer en väg bort från kriminalitet.

Exempel på teman och rubriker

Kebba Njies berättar i sina fördrag om varför en kriminell livsstil uppstår och vilka konsekvenser det medför. Han talar om de förändringar han själv gjorde för att bryta sig loss från den kriminella livsstilen och hur han idag utvecklas som egen företagare och entreprenör. I sina föredrag och föreläsningar lägger han stort fokus på att berätta, samtala och diskutera kring och hur företagsledare och civilsamhället kan bidra till att skapa en bättre framtid för nästa generation genom att stödja barn och ungdomar i utsatta områden.

Kebba är engagerande, insatt och bjuder in till dialog. Det är givande att få lyssna på honom.

Referenser

”När jag lärde känna Kebba så förstod jag att han kom från en ungdomstid i Stockholmsförorter där kriminaliteten varit en del av vardagen. Jag bad honom komma och berätta för oss varför kriminaliteten uppstår och vad jag som företagare kan göra. Kebba skapade en seriebilder och utifrån dem samtalade Kebba med mig och den grupp jag leder. Kebba är engagerande, så kunnig kring egentligen allting rörande gängkriminaliteten och inbjöd verkligen till dialog. Det var givande att få lyssna på honom. Jag bara önskar att även poliser, kommunala tjänstemän, företagare och politiker får chansen att höra hans budskap.”
Jens Hoffman, grundare och under 29 år vd för Dipart Entreprenad

”Kebbas föredrag var intressant, inspirerande och om ett för alla högaktuellt ämne”
Göran Andersson, advokat, Hellström Advokatbyrå

’’Kebba känns väldigt äkta och tog oss in i en värld vi nog aldrig annars hade fått se. Det var intressant att se hur ett fint CSR-arbete i praktiken gett så goda resultat för såväl fotbollsklubben som Dipart’.”
Maja Modigh, vd, Hansson Thyresson

”Kebb är en mycket inspirerande föreläsare som gav mig tre viktiga kunskaper:

 • inblick i en kriminell värld
 • det går att ta sig ur den kriminella världen
 • vi som företagare har en viktig roll att också anställa unga människor för att visa dem andra vägar i livet än den kriminella”

Björn Jonzon, Stora Brännbo Utveckling AB

”Kebbas fängslande berättelse om hans liv och miljön han har växt upp i bör alla ta del av. Spännande och givande.”
Håkan Bengtsson, BioMedica Norden AB

”Hur kan vi som företagare, ledare, medarbetare och kollegor bidra till ett tryggare samhälle där till och med barn och ungdomar luras in i kriminalitet och droger? Och när det redan gått snett, hur kan man då hjälpa för att få till en förändring med väldigt små medel?

De svaren har Kebba!

Vill man lyssna på en föreläsare som berör en känslomässigt och samtidigt tar en med på en självbiografisk resa som man själv kanske inte ser så mycket av, men som påverkar i princip alla, då ska man lyssna på Kebba.”
Philip Lantz, Executive Vice President, PA Kompetens AB

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

  Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun