Lärande organisationer och framtidens ledarskap: utmaningar och möjligheter

Ökad förändringstakt, kortare ledtider, ökad konkurrens, ändrade krav från yngre medarbetare och digitalisering är exempel på trender som påverkar ledarskapet. Vad är det som idag och framöver kännetecknar ett ledarskap som lyckas med att över tid utveckla sin organisation? Var finns de största fallgroparna? Vad får medarbetarna att stanna och vilja bidra?

Anders Hedin är medicinforskaren som blev internationell chef och sedan ledarutvecklare. Anders är en eftersökt föreläsare nationellt och internationellt. Med sitt underbyggda och evidensbaserade sätt att föreläsa skapar Anders förtroende och hög trovärdighet.

En föreläsning där vi går igenom trenderna i ledarskapet och sätter fingret på vad vi behöver göra annorlunda. Och vad vi behöver göra nu! Underhållande med en stor skopa eftertanke.

 

Presentation

”Det ledarskap som tagit oss hit kanske inte tar oss dit.”

Etablerade sätt att leda, är i några fall lite ”outdate-ade” och kan leda till ledaren/chefen upplevs som gammaldags och inte hänger med. I värsta fall att medarbetarna upplever att de klarar sig lika bra utan chef.

Begrepp som till exempel teamutveckling, laganda, Vi-känsla, social tillhörighet, etc har fått ny innebörd. Konceptuellt gäller fortfarande vissa sanningar, men vi behöver jobba med dem på ett nytt sätt.

Ledarskapet utvecklas snabbt!
Det är flera faktorer som drivit fram denna utveckling de senaste åren. Här följer några:

 • Ständigt ökande förändringstakt
 • Kortare ledtider i våra projekt
 • Digitaliseringen är här för att stanna
 • Vi jobbar på skilda orter och hemifrån
 • Nittitalisternas intåg på arbetsmarknaden med nya krav
 • Hållbarhetstänk som genomsyrar hela vårt samhälle
 • Våra medarbetare blir alltmer specialiserade, krävande
 • Våra grupper och team är mer flexibla
 • ”Den lärande organisationen” ställer helt nya krav på våra ledare
 • För att nämna några…

Mot bakgrund av ovanstående har två saker hänt. Det blir allt svårare att rekrytera chefer och kraven på våra chefer har ökat. Och det har gått fort.

I den här föreläsningen eller workshopen tittar vi lite mer i detalj på de ledarbeteenden och ledarstilar som kommer att bli viktigast framöver.

Utvecklingen ovan har också lett till att några av våra klassiska ledarskapsmodeller har blivit gamla, rent av ineffektiva. Etablerade sätt att leda, är i några fall lite ”outdate-ade” och kan leda till ledaren/chefen upplevs som gammaldags och inte hänger med. I värsta fall att medarbetarna upplever att dom klarar sig lika bra utan chef.

Ett exempel på detta är de fyra klassiska ledarstilarna beskrivna av Blanchard och Hersey första gången 1974. Modellen har varit marknadsledande tills nu, men har snabbt blivit en smula gammal i två avseenden.

Ett annat exempel är några av de klassiska grupputvecklingsmodeller som varit gällande. Verkligheten idag ser annorlunda ut än för bara 10 år sedan. Detta gör att begrepp som teamutveckling, laganda, Vi-känsla, social tillhörighet etc har fått ny innebörd. Konceptuellt gäller fortfarande vissa sanningar men vi behöver jobba med dem på ett nytt sätt.

Under föreläsningen går vi igenom trenderna i ledarskapet och sätter fingret på vad vi behöver göra annorlunda. Och vi behöver göra det nu !

”Tänk om vi måste tänka om” som Adam Grant skrivit i sin bok ”Öppet sinne.”

Ni kommer att få en beskrivning av vad som kännetecknar ”Den lärande organisationen” och de fyra ”pelare” som stödjer denna. Ni får med de fyra pelarna också ett recept på hur vi kan bygga en lärande organisation nu och framåt.

Allt detta kryddat med berättelser ur verkligheten med bra och mindre bra exempel.

Om Anders Hedin
Anders Hedin har ett brett register som föreläsare, författare och konsult. Han är Ph.D. och Docent och började sin bana som cancerforskare. Anders var, efter forskarbanan, linjechef i stora och mindre organisationer i 18 år, med globalt ansvar i 4 år. Han har därefter jobbat som internationell konsult och föreläsare i drygt 15 år och har skrivit 9 böcker. Därmed har han en solid plattform av kunskap och erfarenhet.

Anders föreläser evidensbaserat och har ett mycket interaktivt sätt som skapar kontakt med auditoriet.

Han är synnerligen uppskattad som föreläsare och utbildare då han med sin enorma erfarenhet av eget ledarskap och konkreta och lättsamma förhållningssätt får förtroende och får med sig gruppen på en gång. Anders är även verksam i internationellt och föreläser regelbundet i USA, Europa och Asien.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun