Man eller kvinna. Hur vet du det? Om könsnormer, identitet och HBTQ med särskild inriktning på transpersoner

Vad tror du händer när en manlig kyrkoherde i Svenska kyrkan berättar att han i själva verket är en hon? Ann-Christine Ruuth vet.

Ann-Christine har en unik erfarenhet av att leva i ”båda världarna”, både som man och som kvinna. Hon delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och hjälper åhörarna att fundera vidare över sin egen identitet, vad det faktiskt innebär att vara människa och om de normer som styr våra liv.

Boka Ann-Christine för en fortbildning med arbetslaget eller en öppen föreläsning där allmänheten inbjuds. Den kommer garanterat att ge upphov till många samtal och funderingar kring vad det innebär att vara människa. Och många breda leenden!

Presentation

Ann-Christine Ruuths dotter skrev boken ”Min pappa Ann-Christine” som blev mycket uppmärksammad och ledde till att de båda hamnade hos Skavlan. Boken inspirerade till filmen  ”Min pappa Marianne” med Rolf Lassgård, Lena Endre och Hedda Stiernstedt i huvudrollerna. Nyligen kom hennes självbiogafi på Norstedts förlag, ”Jag kom inte ut jag blev mig själv.

När hon som tidigare hette Åke berättade att i fortsättningen ville hon kallas Ann-Christine tog det inte hus i helvete. Det blev inte ens ett herrans liv. Istället möttes hon av en närmast kompakt tystnad. Det var inte många i kyrkan som visste något om transpersoner och att det kunde vara en präst blev för många en chock. För Ann-Christine blev det en ibland mycket mödosam resa där hon fick möta mångas fördomar och ifrågasättanden. Men också mycket respekt.

Ann-Christine Ruuth har en unik erfarenhet av att leva i ”båda världarna”, både som man och som kvinna. Hon delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och hjälper åhörarna att fundera vidare över sin egen identitet, vad det faktiskt innebär att vara människa och om de normer som styr våra liv.

Ann-Christine har en mycket personlig stil i sin föreläsning som präglas av värme och mycket humor. Åhörarna görs på olika sätt delaktiga och aktiva i föreläsningen och frågor och synpunkter välkomnas.

Ann-Christine Ruuth har varit professionell föreläsare sedan 2013 och har av EventEffect.se rankats som en av landets 100 populäraste föreläsare. Hon har också två år i rad varit nominerad till Stora Talarpriset. Hennes kunder är många och finns inom alla delar av samhället – polisen, landsting, kommuner, kyrkan, skolor, näringslivet.

Exempel på teman och rubriker

 • Man eller kvinna. Hur vet du det? Om könsnormer, identitet och HBTQ med särskild inriktning på transpersoner.
 • Pappa Ann-Christines bekännelser. Från man till kvinna på 90 minuter. En personlig berättelse.
 • Tänk om chefen är trans?! Om inkludering på arbetsplatsen. Särskilt för chefer och HR-ansvariga.

Referenser

Vi

Vi är jättenöjda med föreläsningen! Du är en otroligt skicklig, kunnig och närvarande föreläsare som jag har stor respekt för och som jag gärna bjuder in igen om tillfälle ges.”
Åsa Åbom, Fackförbundet Vision, Linköping

”Fantastisk härlig, positiv, idéväckande, ifrågasättande föreläsning! Det var höjdpunkten på helgen!”
Anna Olsberg Tuneskog, Simskoleförbundet

”Vi är jättenöjda med din föreläsning och den passade bra ihop med dagen som hade temat Bli bättre tillsammans och mod. De var många som pratade om föreläsningen långt efter dagen i positiva ordalag.”
Johanna Stridh, utvecklingschef, Skanska Sverige AB

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun