Fotograf
Kajsa-Stina Romin

Hjälper organisationer och människor att förebygga alkohol- och drogproblem

Anna Sjöström är föreläsaren och författaren som kan prata om alkohol med glimten i ögat och helt utan pekpinnar.

Med sin långa och breda erfarenhet från både preventions- och behandlingsområdet både i Sverige och utomlands har Anna en unik kunskap och erfarenhet. Alltid fast förankrad i forskning och vetenskap kan hon förmedla obekväma budskap på ett sätt som gör att människor inte bara lär sig nya kunskaper utan också förändrar sitt beteende.

Med över tusen genomförda föreläsningar och fem böcker i bagaget är Anna Sjöström den självklara föreläsaren för alla arbetsgivare och organisationer som vill förebygga alkohol- och drogproblem.

En föreläsning eller utbildning med Anna ger både praktiska verktyg och hög igenkänning!

Presentation

De allra flesta vuxna svenskar dricker alkohol men väldigt få vet var gränsen för riskkonsumtion ligger. Anna Sjöström lär ut och talar i sina föreläsningar och utbildningar om hur man kan förebygga alkoholproblem och man får lära sig om när och hur alkoholproblem uppstår. Forskning och fakta presenteras på ett begripligt och underhållande sätt.

Anna slår hål på ett antal myter om hur man kan undvika problem och deltagarna får lära dig hur de kan dricka på ett hållbart sätt. Vi går också igenom genernas betydelse för risken för att utveckla problem.

Om du är orolig för en kollega eller vän så kommer du att få kunskaper som gör att du kan prata om problemet på ett avdramatiserat sätt. Du får också ett personligt verktyg som du kan använda för att förebygga problem. Baserat på just ditt genetiska arv och den miljö och kultur du befinner dig i.

Anna skräddarsyr sina föreläsningar och avsätter alltid tid för diskussion och reflektion. För att förlänga utbildningseffekten och uppmuntra en beteendeförändring rekommenderar Anna att deltagarna även får varsitt exemplar av hennes bok ”Glasklart – drick smartare”.

Några exempel på teman och rubriker är;

 • Glasklart – drick smartare
 • Det svåra samtalet
 • Prata alkohol – från ångest till glädje
 • Alkohol på jobbet – förebygga inte rehabilitera
 • Hur mycket kan man dricka?
 • Varför alkoholister inte kan dricka

Anna kan även hjälpa din organisation att ta fram policies och handlingsplaner. Anna föreläser och coachar även engelska, och har haft engelska som arbetsspråk i mer än tjugo år.

Foto: Kajsa-Stina Romin

Exempel på teman och rubriker

Alkohol och droger på jobbet
Det här är en föreläsning för chefer, arbetsmiljöansvariga och personer som jobbar med HR. I föreläsningen går vi igenom vilket lagligt ansvar du som arbetsgivare har för dessa frågor och hur viktig du är som ledare. Stort fokus ligger på tidig upptäckt och förebyggande insatser.

Du får lära dig mer om riskyrken och risksituationer, vad som utmärker framgångsrika organisationer och hur du kan prata om alkohol på ett objektivt och avslappnat sätt. Du får också kunskap om hur du systematiskt kan jobba med alkohol- och drogfrågor i ditt arbetsmiljöarbete.

Denna föreläsning arrangeras som en hel- eller halvdag.

Ur innehållet

 • Vad är riskbruk, missbruk och beroende?
 • Arbetsgivarens ansvar
 • Hur du kan jobba med alkohol- och drogfrågan inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
 • Effektiva förebyggande insatser
 • Det svåra samtalet
 • Chefen som förebild

Inspirationsföreläsning om alkohol och hälsa
I den här föreläsningen får deltagarna lära sig hur alkoholproblem uppstår och hur de kan förebyggas. Utbildningen slår hål på ett antal myter om hur du kan undvika problem och du får lära dig mer om de verkliga riskfaktorerna och hur du kan att förebygga problem i framtiden

Det här är en inspirationsföreläsning om alkohol och hälsa som passar perfekt på en arbetsplatsträff eller som ett viktigt men ganska lättsamt inslag under exempelvis en konferens, kick-off eller personaldag.

Tidsomfattning: 1-2 timmar.

Ur innehållet

 • Alkoholproblem här i det norra spritbältet
 • Myter om hur man undviker problem – och fakta om hur det egentligen ligger till
 • Riskreduceringsmodellen
 • Genetiska och fysiska riskfaktorer
 • Riktlinjer för lågriskbruk
 • Hur mycket kan man dricka?

Att förebygga alkoholproblem – grundkurs / workshop för anställda
En utbildning som riktar sig till alla som jobbar på en arbetsplats. Deltagarna får lära sig hur man kan hantera alkohol på ett hållbart sätt och var gränsen går för riskfyllt drickande ligger.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision

  "Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

  Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg