Intresseanmälan

Bo Dahlbom IT-professor, forskningschef, samhällsdebattör & ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien

Digitalisering, förändring och framtid

Bo Dahlbom är professorn som föreläser om digitaliseringens betydelse för samhälle och näringsliv.

Bo är en känd debattör och föreläsare om digitaliseringens betydelse för samhälle och näringsliv. Han är IT-professor vid Göteborgs universitet, forskningschef vid Sustainable Innovation, styrelseordförande i Aktivering, ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och mångårig rådgivare till regeringen i IT-politiska frågor

Presentation

Bo Dahlbom är en mycket anlitad föreläsare om digitaliseringen, dess utmaningar och möjligheter, för näringslivet i allmänhet, för skolan och sjukvården, för näringslivets organisationer och fackföreningar, för kommuner och myndigheter, för industriföretag och för IT-branschen. Bo vill entusiasmera för framtiden genom att beskriva den spännande utveckling som digitaliseringen innebär, men han diskuterar också digitaliseringens många utmaningar: sysselsättningen i robotåldern, sociala och ekonomiska klyftor, digitalsamhällets sårbarhet, artificiell superintelligens, ett samhälle i allt snabbare förändring.

Bo har en fantastisk förmåga att sätta fingret på de utmaningar vi står inför och inspirerar sina lyssnare att själva se in i framtiden. När stora samhällsförändringar sker är det viktigt att förstå vad som händer för att kunna agera förnuftigt. Det gäller såväl i näringslivet som i politiken.

Bo Dahlbom är även författare till en mängd vetenskapliga och populära artiklar, krönikor, debattinlägg och böcker. Hans senaste böcker är ”Aktivera ditt varumärke” (2010), ”Sveriges framtid” (2007) och ”Makten över framtiden” (2003).

Bo Dahlbom är kunnig, karismatisk och underhållande, och hans målsättning är att publiken skall gå från hans föreläsningar med nya perspektiv och tankar.

 

Exempel på teman och rubriker

Den digitala revolutionen – robotarna och jobben
Digitaliseringen förändrar samhälle och näringsliv. Vi kan se fram emot en värld med självstyrande bilar, robotar i äldrevården, automatiserad administration, digitala assistenter och allt intelligentare verktyg.  Vad innebär digitaliseringen för näringslivet, sysselsättningen och arbetsmarknaden? Vad levererar vi i framtiden? Vad jobbar vi med och hur hittar vi jobben, hur hittar vi medarbetarna?

Digitaliseringen och framtidens sjukvård
Digitaliseringen förvandlar sjukvården. Vi går från hantverk och industri till att leverera tjänster på konsumentmarknaden. Patienter och anhöriga får digitala plattformar som gör det möjligt för dem att ta ett större ansvar för sin hälsa, sin vård och behandling. Hur fort går förändringen och hur omfattande blir den?

Digitaliseringen och framtidens arbetsliv
I digitaliseringen förvandlas slutna system till öppna plattformar för samverkan och samarbete. Arbetssätt och arbetsverktyg blir mobila och digitala. Arbetsplatserna blir dynamiska, flexibla mötesplatser. Aktivitetsbaserade kontor är ett självklart inslag i denna utveckling, men hur ser framtidens arbetsplatser ut?

Digital transformation i fastighetsvärlden 
Digitaliseringen förvandlar förvaltare till serviceorganisationer. I stället för att förvalta fastigheter vänder vi oss nu direkt till våra kunder och erbjuder dem allehanda tjänster. Vi använder digitala plattformar för att ge kunden överblick och möjlighet till egen kontroll och styrning av sin fastighet.

Offentlig förvaltning som digitaliserad serviceorganisation 
Vad innebär digitaliseringen för kommunerna? Hur kan de använda digitala plattformar för att ge medborgarna den service de förväntar sig? Hur kombinerar vi automatisering med ett mer mänskligt och personligt bemötande?

När skolan inte längre är en byggnad
Om skolan följer med i digitaliseringen har vi väl snart digitala assistenter och robotar i skolorna och globalt utvecklade appar i stället för läroböcker. Men hur ska digitaliseringen av skolan gå till, hur ska framtidens skola utformas och av vem? Hur kan skolan åter bli ett avantgarde i samhällsutvecklingen som verkligen förbereder barn och ungdomar för framtiden?

Referenser

Bo Dahlbom var verkligen uppskattad som talare på Cygate Connect2IT. De har fått jättefina utvärderingar från kunderna som var där.
Nine Yards

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards