Intresseanmälan

Carl Johan Sundberg Leg läkare, professor i molekylär & tillämpad arbetsfysiologi

Fotograf
Ulf Sirborn

Träna smartare, må bättre

Vi vet att vi mår bra av fysisk aktivitet, men många frågor om varför vi mår bra av träning återstår att besvara. Carl Johan Sundberg, legitimerad läkare och professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi, forskar om vad som egentligen händer i kroppen när vi tränar och hur det bidrar till ökad hälsa och förbättrad fysisk funktionsförmåga.

Medicinska mirakelkurer visar sig nästan aldrig hålla vad de lovar. Fysisk aktivitet är det lysande undantaget! Dagens forskning visar nämligen tydligt att regelbunden träning inte är något annat än just en mirakelkur som inte bara gör att du går ner i vikt och får bättre kondition och styrka.
– Carl Johan Sundberg.

Presentation

Carl Johan Sundberg och hans forskargrupp forskar om vad som egentligen händer i kroppen när vi tränar och hur det bidrar till ökad hälsa och förbättrad fysisk funktionsförmåga.

Genom att röra på dig kan du både förebygga, behandla och i vissa fall bota sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och depression. Men det slutar inte där, din träning kommer också att ge dig mer energi, förbättra din sömn, göra dig mer koncentrerad, stärka ditt minne och immunförsvar. Dessutom kommer du inte bara att leva längre – du blir yngre rent biologiskt!

Carl Johan har skrivit läroböcker, däribland Biologi Direkt för högstadiet (tillsammans med Jarmo Kukka) och faktaböcker såsom Hälsa på Recept – träna rätt, må bättre lev längre (tillsammans med Anders Hansen).

Carl Johan är inspektor för Medicinska Föreningen i Stockholm och ordförande i läkarprogrammets tentamenskommitté vid Karolina Institutet. På KI har han utvecklat och lett ett flertal kurser, bland annat Fysisk Aktivitet på Recept, Människans Fysiologi, Medicin för Journalister, Populärvetenskaplig Kommunikation, Idrottsmedicin, Effektivt påverkansarbete och Sjukvårds- och näringslivsmanagement för blivande läkare. Han har erhållit Karolinska Institutets Pedagogiska pris och den Europeiska Kommissionens ”Descartes Communication Prize for Excellence in Science Communication”.

Carl Johan är medicinsk redaktör på Läkartidningen, ledamot i Internationella Olympiska Kommitténs Medicinska Kommission, ledamot i Europeiska rymdorganet ESAs arbetsgrupp för ”human spaceflight”, ledamot i styrelsen för Centrum för Idrottsforskning, ordförande för Forska! Sverige (stiftelse som verkar för medicinsk forskning) samt ordförande i det vetenskapliga rådet för Göteborgs Internationella Vetenskapsfestival. Han grundade 2004 det som nu är Europas största tvärvetenskapliga samlingsplats för forskare, beslutsfattare, studenter och vetenskapsjournalister – Euroscience Open Forum (se www.esof2014.org). Carl Johan är styrelseledamot i Cobra Biologics AB och Karolinska Development AB.

Exempel på teman och rubriker

 • Träning, gener och hälsa
 • Detta händer i kroppen när du tränar
 • Regelbunden fysisk aktivitet påverkar din hjärna
 • Träning bromsar åldrandet
 • Intervallträning – mer effekt på kortare tid
 • Doping
 • Människan i rymden
 • Att skapa nytta från forskning

Referenser

Hela personalgruppen var mer än nöjda. Carl-Johan höll en intressant föreläsning, fick stor respekt för sin kunnighet samt startade en debatt som triggade igång tankar hos personalgruppen, om HUR vi kan använda kunskap från föreläsningen i vårt vardagliga arbete.
Sandra idrottshögstadium & Sandagymnasiet

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision

  "Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

  Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg