Intresseanmälan

David Eberhard Överläkare & specialist i psykiatri, författare, debattör

Trygghetsnarkomani och lättkränkthet

David Eberhard är överläkare och specialist i psykiatri, författare, debattör och en mycket uppskattad föreläsare. Han har bland annat blivit känd för sina böcker och debattartiklar där han skriver om det överdrivna behovet av trygghet och kontroll som vi har i Sverige.

David Eberhard föreläser humoristiskt, tankeväckande och ibland en smula provocerande om allt från ledarskap till valfrihetsstress och kränkta trygghetsnarkomaner till att våga uppfostra sina barn.

Presentation

David Eberhard lanserade 2006 begreppet trygghetsnarkomani och anklagade svenska staten för att lida av paniksyndrom i sin bok ”I trygghetsnarkomanernas land”. I den beskriver han hur svenskar har ett överdrivet behov av att känna trygghet och kontroll över sin tillvaro och gärna förlitar sig på staten för att få det hellre än se till det personliga ansvaret. Här dryftar även David frågan om generationsattityder och varför människor i dagens samhälle klagar fast de har det betydligt bättre än tidigare generationer. 2021 uppdaterade han boken efter covid-pandemin och myntade begreppet globalt självskadebeteende om det överdrivna säkerhetstänkandet som numer blivit internationellt.

I uppföljaren ” Ingen tar skit i de lättkränktas land” beskrev David Eberhard redan 2009 en samhällsutveckling där allt fler blir kränkta av allt mindre trauman, trots att vi lever i ett av världens mest rättvisa samhälle. Att kritisera någon, eller ens ge feedback, kan jämställas med att ge sig ut på ett minfält. Och att kritisera en grupp eller en modeideologi är medialt självmord.

I boken ”Normalt?” beskriver David Eberhard på ett lättillgängligt och personligt sätt hur man tänker inom psykiatrin . Detta är något som genomsyrar också hans föreläsningar i vilka han alltid använder historier från sitt eget yrkesverksamma liv för att människor bättre ska förstå sig själva och vad som är och inte är psykiatriska syndrom.

Boken ”Hur barnen tog makten” blev en global bästsäljare i vilken Eberhard på ett  underhållande sätt problematiserar hur allt i uppfostran kommit att cirkulera till barnens vilja. Hur blev barnen kungar i vårt Bolibompaland? Samtidigt som vi inte får säga emot barnen eller tillrättavisa dem så varnar vi dem för allt. Den överbeskyddande föräldern har kommit att bli idealet, samtidigt har vi hamnat i en situation där ordet uppfostran nästan blivit ett skällsord.

I boken ”Det stora könsexperimentet” från 2018 problematiserar David Eberhard de moderna ideologier som utan vetenskaplig grund påstår att allt som definierar skillnader mellan könen enbart är kultur och effekter av dolda maktstrukturer som gynnar männen. Han ifrågasätter det etiska i att stoppa puberteten på minderåriga och hur flera logiskt helt motstridiga rörelser kommit att påverka hela samhället på ett sätt som gemene man inte vare sig önskar eller riktigt har möjlighet att förstå.

Davids föreläsningar handlar också om hur vi människor prioriterar i livet, vad som egentligen är viktigt, vart är vi på väg och hur hanterar vi motgångar. Han räds inte obekväma frågor vilket också föranlett en del konsekvenser för honom personligen.

David Eberhard håller föredrag och seminarier gärna med utgångspunkt från sina böcker samt om beroendevård, akut psykiatri eller andra psykiatriska tillstånd. Han skräddarsyr alltid sina föreläsningar och seminarier enligt uppdragsgivarens önskemål.

På förfrågan föreläser David Eberhard gärna om innehållet i flera av sina böcker samtidigt då frågorna han tar upp i dem har tydliga beröringspunkter.

David Eberhard var tidigare chef för psykakuten vid Sankt Görans Sjukhus. Han har en chefserfarenhet som är närmare två decennier. Under flera år har han varit chef för olika verksamheter inom Prima Vuxenpsykiatri och har lyckats vända minusresultat och långa köer till  en budget i balans med hög tillgänglighet för patienterna.

Mellan 2019 och 2022 var han verksamhetschef för Prima Maria Beroendeklinik och han har på senare år kommit att bli en tydlig förespråkare för en mindre restriktiv narkotikapolitik. Han argumenterar för att politiken på området måste följa den vetenskap som finns som visar tydligt att Sveriges sätt att hantera dessa frågor har lett till Europas högsta narkotikarelaterade dödlighet.

David Eberhard har alltid, även under de år han arbetat som chef, arbetat kliniskt och träffat ett mycket stort antal patienter. Hans gedigna kunskap och erfarenhet inom allmänpsykiatri och beroendemedicin, förenat med en stor portion humor och vass retorik gör David Eberhard till en toppklassföreläsare.

Exempel på teman och rubriker

 • Är alla rädda i trygghetsnarkomanernas land?
 • Ledarskap och medarbetarskap i moderna organisationer
 • Hur minskar vi skadan av narkotika?
 • Ingen tar skit i de lättkränktas land
 • Psykiatri och akuta psykiska tillstånd
 • Hur barnen tog makten
 • Det stora könsexperimentet – skillnader mellan män och kvinnor och varför det är viktigt att känna till dem

Referenser

Föreläsningen med David var en riktig lyckträff för våra 120 medarbetare. Han tog alla med storm med sin underfundighet och klokskap i konsten att se på sig själv och vårt samhälle, och dessutom på ett humoristiskt vis.
Hälso- och sjukvårdsorganisationen Linköpings kommun

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

  Ingemar Gustavsson, Actemium

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards