Intresseanmälan

David Eberhard Överläkare & specialist i psykiatri, författare, debattör

Trygghetsnarkomani och lättkränkthet

David Eberhard är överläkare och specialist i psykiatri, författare, debattör och en mycket uppskattad föreläsare. Har bland annat blivit känd för sina böcker och debattartiklar där han skriver om det överdrivna behovet av trygghet och kontroll som vi har i Sverige.

David Eberhard föreläser humoristisk, tankeväckande och ibland en smula provocerande om allt från ledarskap till valfrihetsstress och kränkta trygghetsnarkomaner till att våga uppfostra sina barn.

Presentation

David Eberhard lanserade begreppet trygghetsnarkomani och anklagade svenska staten för att lida av paniksyndrom i sin bok ”I trygghetsnarkomanernas land”. Här beskriver han hur svenskar har ett stort behov av att känna trygghet och kontroll över sin tillvaro och gärna förlitar sig på staten för att få det hellre än se till det personliga ansvaret. Här dryftar även David frågan om generationsattityder och varför människor i dagens samhälle klagar fast de har det betydligt bättre än tidigare generationer.

Uppföljaren ” Ingen tar skit i de lättkränktas land” handlar om just det som boken heter. Folk blir kränkta till höger och vänster av lilla minsta trots att vi lever i ett av världens mest rättvisa samhälle. Att kritisera någon, eller ens ge feedback, kan jämställas med att ge sig ut på ett minfält.

Den senaste av hans böcker ”Hur barnen tog makten” är en debatterande och underhållande bok om curlingpappor, tigermammor och om hur barnen blev kungar i vårt Bolibompaland. Samtidigt som vi inte får säga emot barnen eller tillrättavisa dem så varnar vi dem för allt. Den överbeskyddande föräldern har kommit att bli idealet samtidigt har vi hamnat i en situation där ordet uppfostran nästan blivit ett skällsord.

Davids föreläsningar handlar också om hur vi människor prioriterar i livet, vad är egentligen viktigt, vart är vi på väg och hur hanterar vi motgångar.

David Eberhard håller föredrag och seminarier gärna med utgångspunkt från sina böcker och om akut psykiatri eller andra psykiatriska tillstånd, men han skräddarsyr alltid sina föreläsningar och seminarier enligt uppdragsgivarens önskemål.

David Eberhard har varit överläkare och chef för psykakuten vid Sankt Görans Sjukhus. Numera är han chefläkare för Prima vuxenpsykiatri. Inom dessa arbeten har han träffat ett mycket stort antal patienter och har därför en gedigen erfarenhet av olika psykiatriska tillstånd.

Exempel på teman och rubriker

 • I trygghetsnarkomanernas land Sverige och det nationella paniksyndromet
 • Ingen tar skit i de lättkränktas land
 • Psykiatri och akuta psykiska tillstånd
 • Hur barnen tog makten
 • Ledarskap
 • Medarbetarskap

Referenser

Föreläsningen med David var en riktig lyckträff för våra 120 medarbetare. Han tog alla med storm med sin underfundighet och klokskap i konsten att se på sig själv och vårt samhälle, och dessutom på ett humoristiskt vis.
Hälso- och sjukvårdsorganisationen Linköpings kommun

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun