Artificiell, digitalisering och trådlös kommunikation
Emil Björnson är professor i trådlös kommunikation på KTH och en Sveriges mest citerade forskare. Han är en omtyckt talare som berättar om trådlös teknik, digitalisering, artificiell intelligens och hur forskningsidéer förvandlas till framgångsrika produkter. Emils prisbelönta forskning och patenterade metoder spelar en viktig roll i 5G-mobiltekniken. Han leder nu ett forskningscenter som ska möjliggöra digitaliseringen av samhället genom att göra trådlös teknik pålitlig, hållbar och rättvis.
Presentation
Emil Björnson är professorn som kombinerar världsledande forskning och uppfinningar med att sprida vetenskap på sociala medier. Hans inspirerande YouTube-kanal och podcast Wireless Future har ett unikt genomslag i telekom-världen, tack vare Emils förmåga att förklara komplexa koncept på ett enkelt sätt. Han har skrivit fem läroböcker som används av studenter runt om i världen.
Emil föreläser med stort engagemang kring trådlös teknik och dess roll i digitaliseringen av samhället samt hur artificiell intelligens fungerar och vilka praktiska problem tekniken är bäst på att lösa. Han ger även föredrag om hur lärare och forskare arbetar mer effektivt och når större genomslag.
Med en bakgrund som civilingenjör i teknisk matematik och doktorstitel i telekommunikation är Emil Björnson idag aktiv som professor i trådlös kommunikation vid Kungliga Tekniska högskolan. Där leder han forskningscentret Swedish Wireless Innovation Network där KTH-forskare samverkar med industrin för att göra framtidens trådlösa teknik mer pålitlig, hållbar och rättvis.
Emil är djupt meriterad inom tekniska ämnen såsom kommunikation, signalbehandling, informationsteori, artificiell intelligens och matematik. Han har utsetts till Clarivate Highly Cited Researcher, SSF Framtidens Forskningsledare och fellow i Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), International Artificial Intelligence Industry Alliance (AIIA), Wallenberg Academy, och Digital Futures. Hans vetenskapliga artiklar har mottagit ett flertal priser från de mest ansedda tidskrifterna i trådlös kommunikation.
Boka en inspirerande föreläsning med Emil Björnson om ni vill:
- Lära er om samspelet mellan trådlös teknik, digitalisering och artificiell intelligens.
- Få nya insikter med ett vetenskapligt djup.
Exempel på teman och rubriker
Trådlös kommunikation – ryggraden i det digitaliserade samhället
Samhället digitaliseras i snabb takt, vilket innebär att alla elektroniska apparater blir trådlöst uppkopplade och information strömmar sömlöst mellan den fysiska och digitala världen. Det ställer helt nya krav på kapaciteten, pålitligheten och tillgängligheten i de trådlösa kommunikationsnäten, såsom 5G och WiFi. Hur kan de växande kraven mötas på ett hållbart sätt? Vad kan vi förvänta oss av 6G-tekniken under nästa årtionde? Vilken roll har satelliter och nya frekvensband?
Artificiell intelligens bortom hypen
Möjligheterna och farorna med artificiell intelligens är högt på dagordning i samhället och industrin. Det finns många viktiga användningsområden där AI kan ge bättre effektivitet och levnadsstandard, men även en överdriven tilltro till hur AI ska förändra allt möjligt. Hur fungerar egentligen AI och hur tränas den? Hur kan man skilja bra tillämpningar från dåliga? Är vi nära början eller slutet på AI-utvecklingen?
Forskning som får genomslag
Antalet forskare och vetenskapliga artiklar växer allt snabbare, men kvaliteten förbättras inte. Det blir allt svårare att nå fram genom bruset och de flesta idéer fastnar på just idéstadiet. Hur ska forskare agera för att nå fram genom bruset? Vilken roll har öppen forskningsmetodik, reproducerbarhet och sociala medier? Hur ser ekosystemet ut mellan grundforskning och produktutveckling, samt mellan universitet och industri? Vad kan enskilda forskare göra för att förbättra sitt forskningsgenomslag?
Effektivare undervisning
Digitaliseringen förändra undervisningssituationen i grunden. Studenter som växt upp med sociala medier och strömmande film har nya förväntningar på skolan och måste motiveras på nya sätt. Den nya tekniken med chatbottar och automatisering kan samtidigt frigöra lärares tid till så den kan användas till det allra viktigaste: att inspirera och interagera. Vad är möjligheterna och utmaningarna med den nya tekniken? Hur kommer framtidens universitet vara strukturerat? Vilken kunskap behövs när artificiell intelligens blir allmänt tillgänglig?
Intresseanmälan
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti
Kundutlåtanden
"Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."
"Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."