Intresseanmälan

Emma Fagerstrand Barnrättskonsult

Så blir barnkonventionen konkret

Emma Fagerstrand utbildar och stöttar offentliga verksamheter, organisationer och företag i arbetet med att implementera barnkonventionen och göra den konkret.

Barnkonventionen är svensk lag från och med 1 januari 2020. Det skärper kraven på kommunens efterlevnad av barnets rättigheter. Men barnkonventionen är framför allt ett vasst verktyg i arbetet med att göra kommunens verksamheter ännu bättre, för alla.

Presentation

Emma Fagerstrand riktar sig till chefer och förtroendevalda som behöver fatta nödvändiga beslut, verksamheter som indirekt möter barn inom till exempel samhällsplanering, men också till verksamheter som direkt möter barn, till exempel skola och socialtjänst.

Emma är en uppskattad föreläsare och har också stor erfarenhet av att genomföra verksamhetsanpassade workshops och utbildningar, alltid med fokus på att göra barnkonventionen konkret. Hon kan som konsult också finnas med som stöd i ert långsiktiga arbete. Emma kombinerar alltid hög sakkunskap om barnkonventionen med god förmåga att processleda organisationen mot ett väl fungerande barnrättsarbete.

Målet är ett barnrättsarbete som blir mer än vackra ord och landa i konkret ”verkstad”.
– Emma Fagerstrand

Emma har under de senaste sex åren arbetat med implementering av barnkonventionen framför allt i offentlig förvaltning. Hon har tidigare arbetat som chef med ansvar för demokratiutveckling och barnrätt i en kommun och har därför god kunskap om beslutsprocesser och utredningsarbete.

Emma Fagerstrand har skrivit boken Så blir barnkonventionen konkret – 12 nycklar till ett strategiskt barnrättsarbete. Implementeringsnycklarna har tagits fram i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner.

Exempel på teman och rubriker

BARNKONVENTIONEN I STYRNING OCH LEDNING
Utbildningen ger grundläggande kunskap om barnkonventionen och innebörden av konventionen som svensk lag. Vad kännetecknar en verksamhet som är bra på barnrätt? Vilka beslut behöver jag som chef fatta? Vi tittar på konkreta exempel och får prova på att reflektera över hur rättigheterna kan tillämpas i det strategiska arbetet.

Utbildningen kan genomföras fysiskt eller digitalt. Deltagarna kan delta i mindre grupper. Samtalsfrågor och fallbeskrivningar tillhandahålls som vanligt, med möjlighet att ställa frågor till kursledaren.

GÖR BARNKONVENTIONEN KONKRET
– grundutbildning
Utbildning och workshop som ger grundläggande kunskap om barnkonventionen med fokus på de vägledande principerna. Vad innebär det att arbeta utifrån ett barnrättsbaserat synsätt? Hur kan en verksamhet arbeta för att stärka barnets rättigheter? Vi arbetar med fallbeskrivningar och resonerar om hur rättigheterna kan tillämpas i det dagliga arbetet.

Utbildningen kan genomföras fysiskt eller digitalt. Deltagarna kan genomföra utbildningen i mindre grupper. Samtalsfrågor och fallbeskrivningar tillhandahålls som vanligt, och möjlighet att ställa frågor till kursledaren ges. Efter utbildningen får deltagaren också tillgång till ett urval av presentationsbilderna.

BARNKONVENTIONEN FÖR DIG SOM ARBETAR INOM SKOLA, FÖRSKOLA ELLER FRITIDSHEM
Utbildning och workshop med fokus på barnets mänskliga rättigheter och skolans, förskolans och fritidshemmets uppdrag. Vad säger egentligen barnkonventionen och hur förhåller den sig till skollag och läroplan?  Hur kan barnkonventionen vara ett stöd för pedagoger, skolledare och elevhälsa när de planerar verksamheten och hur kan vi vidareutveckla vårt arbete och säkerställa att all verksamhet går i linje med barnkonventionens krav?

Vi arbetar med fallbeskrivningar där vi tillämpar rättigheter och resonerar om utmaningar och möjligheter.

Utbildningen kan genomföras såväl fysiskt som digitalt, där medarbetare deltar i mindre grupper. Samtalsövningar och fallbeskrivningar samt övrigt material tillhandahålls som vanligt.

Referenser

Jag vill verkligen tacka dig för en kanon bra dag. Både jag att mina medarbetare är väl nöjda med dagen. Jag upplever att alla olika grupper tyckte att det fick mer kunskap och något att kunna jobba vidare med. Väldigt bra upplägg och jag upplevde att det var anpassat bra till min verksamhet”
Kristina Wahlqvist, enhetschef Öppenvård ungdom, Huddinge kommun

Föreläsaren var pedagogisk och levererade ett genomtänkt koncept med en variation av interaktiva övningar och föreläsning. De fastnade inte i ”artikelkunskap” utan förmedlade andemeningen i Barnkonventionen på ett mycket bra sätt. Utbildningen var konkret och verksamhetsnära. Gruppen fick flera verktyg att jobba vidare med på hemmaplan.
Elisabet Wallin, Örebro kommun, Fritid ungdom

Fördjupningsutbildningen hjälpte oss gå från ord till handling. Emma är kunnig och pedagogisk och gör ämnet begripligt.

 Kursen var lagd på rätt nivå. Inlärningsmässigt skickligt att varva fakta med interaktiva övningar. Budskapet var tydligt och nådde fram. Utbildaren hade härlig energi och inlevelse. Tack för fantastiska dagar!
Karlskoga & Degerfors kommun

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun

  "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

  Ingemar Gustavsson, Actemium