Intresseanmälan

Hans Kalldal Informationsspecialist, Civilingenjör

Är din digitalisering säker och hållbar?

Digitalisering bygger på en fundamental grundmekanism. Kostnaden för att behandla, överföra och spara information har förändrats i grunden som resultat av en intensiv utveckling av informationsteknologi.

I många samhällsförändringar genom historien har det tagit ett tag att förstå vad som behöver komma på plats för att förändringen skall vara hållbar. Det tog nästan 100 år innan vi började bygga in säkerhetsmekanismer i våra bilar så att vi slapp dö i ganska enkla olyckor. Det tog mer än 100 år innan vi började rena utsläpp från industri så att vi inte förgiftar vår egen omgivning. Så länge kan vi inte vänta med den hållbara digitaliseringen.

Presentation

Hans Kalldal är informationsspecialisten som berättar levande om det rena informationsperspektivet i digitaliseringen. Det är ofta en saknad brygga mellan IT-utveckling och verksamhetsutveckling.

Bara för att vi kan lagra mer och mer i datorhallar och moln så betyder det inte alltid att det går att hitta och använda det som behövs i ett givet tillfälle. I många fall går det fortfarande snabbare att hitta en bok på biblioteket än att hitta ett protokoll på sitt eget molnbaserade intranät. En hållbar digitalisering kräver att vi kan hitta och maximera verksamhetseffekten av våra data trots ständigt ökande volymer.

Brottslighet och krigföring förändras i takt med övriga samhället. När nu välståndet finns i våra datorer så är dom mål för cyberkriminella. Vi vet från historien att samhället inte accepterar förluster och skador under längre tid utan att reglera det med lagar, standarder och skyddsmekanismer. Färska exempel som berör digitaliseringen är GDPR, NIS och ISO27000. Det är inte svårt att räkna ut att dessa krav kommer att öka. En hållbar digitalisering måste vara en säker digitalisering.

Informationskvalitet är lika viktigt i digitaliseringen som råvarukvalitet är i matlagning eller industriprojekt. Hans bygger ofta sina föredrag runt informationskvalitet som ett viktigt verktyg för att balansera verksamhetseffekt och informationssäkerhet. Hållbar digitalisering måste bygga på information med känd kvalitet.

Hans Kalldal har utbildning som både civilingenjör och informationsvetare. Han har arbetat i närmare 40 år med uppgifter som spänner från pantbanker till kvalificerade insatsledningssystem hos Försvarsmakten. Detta har gett honom en djup förståelse för säker informationshantering i både kommersiell och samhällskritisk verksamhet.

Hans började arbeta som professionell utbildare och föreläsare under tidigt 90-tal och tycker det är viktigt att föregå med gott exempel i sin egen digitalisering. Han kan därför leverera både från scen och via video med samma höga kvalitet. Givetvis skräddarsyr Hans gärna en föreläsning efter era behov.

Exempel på teman och rubriker

 • Säker informationshantering i din digitalisering
 • Medveten styrning av informationskvalitet
 • Grundläggande informationssäkerhet för verksamhetsansvariga eller IT-utvecklare
 • Säkerhetsklassificering
 • Informationsstyrning och hantering
 • Så här digitaliserade jag min föreläsningsverksamhet under Corona

Läs mer om två av Hans Kalldals föreläsningar och utbildningar

Personlig integritet och GDPR i digitaliseringen

Information och säkerhet i digitaliseringen

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards