Fotograf
Magnus Ragnvid

Ålder, Ålderism och Åldersdiskriminering

Ålderism är en liten del av åldersbegreppet, men en allt hetare sådan när vi lever och arbetar allt längre. Hur ser vi på vår ålder, vår förmåga över tid och vår personliga utveckling? Här syns både segdragna utmaningar och nya, positiva tankegenombrott. De flesta är med på att vi mår bäst när människor i olika åldrar möts, inspireras och lär av varandra. Men ändå landar vi bevisligen så lätt i fördomar och snäva stereotyper, i arbets- och samhällsliv. Hur ändrar vi på det? ”Ålderism” kan sammanfattas ”stereotypa föreställningar eller diskriminering som utgår från en människas ålder”.

 

 

Presentation

Begreppet myntades redan 1969 av den amerikanske psykiatern Robert N Butler, men har fått förnyad och förstärkt aktualitet med en snabbt åldrande befolkning i stora delar av världen. Världshälsoorganisationen WHO har nyligen lyft ålderismen till en global utmaning och efterlyser strategier och initiativ på nationell basis, då åldersrelaterade fördomar årligen orsakar enorma hälsokostnader.

2017 bestämde sig John Mellkvist för att ge ålderismen i Sverige en ordentlig match. Strategin blev att skriva något varje dag i sina egna kanaler. På kort tid blev John Sveriges kanske starkaste röst i åldersfrågor och har medverkat flitigt i morgonsoffor och andra medier. John är författare till boken Välj din ålder.

 

Exempel på teman och rubriker

Välj din ålder
I sin föreläsning tar John dig med på en inspirerande resa via levande exempel, egna reflektioner, pågående attitydförändringar och aktuell forskning som förklarar varför åldersfrågorna boomar just nu och varför både yngre och äldre generationer har bättre förutsättningar och fler anledningar än någonsin att samarbeta.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB