För en inkluderande arbetsmiljö

Vilka normer råder formellt och informellt på arbetsplatsen? Finns beteenden som ger skav eller missförstånd? Vilka beteenden i ledarskapet främjar hög tillit och gruppens samarbete och effektfullhet? Hur främjar vi likabehandling och jämställdhet?

Lisa Andersson Tengnér erbjuder föreläsningar och workshops inom likabehandling, psykologisk trygghet, jämställdhet, härskartekniker och inkluderande bemötande för alla typer av grupper och arbetsplatser.

Presentation

Lisa Andersson Tengnér är expert i frågor som rör likabehandling, jämställdhet, härskartekniker och inkluderande bemötande, och visar på konkreta sätt vad vi själva kan göra. Hon är bra på att levandegöra och konkretisera hur maktstrukturer, ohövlighet och grad av tillit påverkar arbetsplatser och vardagen.

Lisa har en fil. kand i psykologi, är ämneslärare, genuspedagog och utbildad även i bland annat diskrimineringsrätt, rättspsykologi, normkritisk pedagogik, tillitsbaserat ledarskap, vuxenutveckling och en stor mängd diplomerade kurser om kommunikation, konflikthantering, våld i nära relationer, motiverande samtal, vuxenutveckling. Hon talar även om aktiva åtgärder, inkluderande bemötande, tillit, inkludering och självledarskap.

Grunden har alltid varit i bemötande och kommunikation, med olika fokus som jämställdhet, jämlikhet, psykologisk trygghet, tillitsskapande, kränkningar, makt, härskartekniker…
– Lisa Andersson Tengnér

Hon föreläser med många illustrerande bilder, filmsnuttar och korta reflektionspass och är mycket uppskattad. Hennes föreläsningar och workshops berör, engagerar och skapar ökad förståelse mellan kollegor. Med sin bakgrund som ämneslärare i psykologi, och flitigt anlitad föreläsare sedan 2003, har Lisa stor erfarenhet av att utbilda, lotsa och ta ansvar för kunskapshöjning och grupprocesser på alla nivåer.

Lisa har även en av författarna till boken ”Diskrimineringslagen – Handbok för chefer” (2024, Gothia Fortbildning) som förklarar diskrimineringslagen på ett lättillgängligt sätt och innehåller case och metoder för arbetsplatsens konkreta arbete med aktiva åtgärder.

Exempel på teman och rubriker

Inkluderande arbetsplats / arbetsklimat
Den omtyckta föreläsningen om hur vi funkar med andra människor som ger tankeställare och öppenhet i gruppen. Ger kunskap om varför vi påverkas så starkt av minsta skav på arbetsplatsen,
varför inkludering ger både högsta trivseln och mest effektiva arbetsgrupper och hur hinder kan överb(r)yggas genom normmedvetenhet, kommunikation och professionalitet. Manar till självreflektion och lyssnande på kollegor.

Psykologisk trygghet för effektivt samarbete
Beteendenormer på arbetsplatsen hänger ihop med hur väl samarbetet fungerar, kommunikationen funkar och om arbetsplatsen utvecklas. I denna workshop får ni forskning, exempel och reflektera tillsammans över hur ni vill ha det för att bli ert bästa jag och högsta effektfullhet på jobbet!

Ni får med er:

  • Hur ni får fram allas styrkor och olikheter
  • Vilka beteenden som stärker respektive stjälper er som grupp
  • Talat ihop er om ramar för feedback, lärande och utveckling

Ohövlighet, härskartekniker, trakasserier och andra beteenden ni inte vill ha på arbetsplatsen
Forskning visar att vi påverkas av ohövligt bemötande i högre grad än vi tror på arbetsplatsen, men att det är så svårt att prata om så att det ofta får fortsätta. Dessutom har ohövligt bemötande en tendens att smitta till fler, och vips har vi en kultur där vi får vara på hugget och som dessutom sänker den psykologiska tryggheten. Detta bryts med kunskap och dialog i denna föreläsning.

Ni får med er:

  • Hur olika vi kan uppfatta samma händelser
  • Hur mycket arbetskapaciteten påverkas av subtila saker i bemötandet, goda som dåliga
  • Identifierat möjliga risker resp. vad ni kan vinnlägga er om för inkluderande arbetsklimat

Ledarskap för psykologisk trygghet och inkludering

  • Identifierade ledarskapsförmågor för
    inkludering
  • Förståelse av hur inkludering resp. ohövlighet verkar för individer
  • Varför psykologisk trygghet skapar effektiva arbetsgrupper
  • Bra att veta från diskrimineringslagen
  • Steg för steg: Led för tillit, trygghet och inkludering

Kan följas upp i grupp eller digital coaching: själv eller tillsammans med kollega

Feedback som fungerar
Öppenhet och trygghet är förutsättning för att fråga, ifrågasätta, lyfta irritation och skav. Tillit och arbetslust naggas dock väldigt lätt i kanten av hur vi tilltalas och bemöts av andra. Ju mer samarbete desto viktigare att kommunikationen flyter. Här är kunskap om vad vi vet genom forskning att våra hjärnor reagerar på olika typer av bemötande och vad vi alla kan tänka på för en så smidig kommunikation som möjligt, även när det skaver.

Diskrimineringslagen – aktiva åtgärder, trakasserier, kränkande särbehandling

  • Diskrimineringslagens syfte = viktig del för landa rätt i arbetet
  • Krav på förebyggande: Aktiva åtgärder. Hur går det till?
  • Hur diskriminering kan gå till, lärande exempel
  • Trakasserier, sexuella trakasserier resp. kränkande särbehandling. Skillnader och hur ska de hanteras?
  • Lärande exempel från domar.
  • Exempel på hur det går att arbeta både förebyggande och främjande

Bias & blinda fläckar
Ingen är fri från fördomar och snabba bedömningar och beslut är en nödvändighet. Här ges kunskap om en mängd, omedvetna och medvetna, hinder för sakligt bemötande, bedömningar och beslut. Ett exempel är grupptänkande som innebär att vara överens är prio över kritiskt tänkande och olikhet i tyckande – dvs. grunden för tystnadskultur. Inkluderar normmedveten kunskap om våra blinda fläckar kopplade till diskrimineringsgrunderna.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

    * Obligatoriska fält
    Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

    Kundutlåtanden

    "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

    Ingemar Gustavsson, Actemium

    " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

    Maria Dahl, Partille kommun