Intresseanmälan

Maria Strömme Forskare & professor i nanoteknik

Framtiden finns i nanotekniken

Maria Strömme pionjär inom nanoteknologi och föreläser om dess potentiella påverkan på samhället, sjukvården och människan.

Maria är forskare och professor inom nanoteknologi vid Uppsala universitet. Det lilla blir stort när Maria Strömme föreläser om hur nanoteknologin är nästa tids stora revolution. Hon ger oss information och insikter kring de möjligheter som nanoteknologin för med sig. Allt från att bota cancer och stoppa åldrande, till att skapa miljövänliga produkter och lösningar.

Nanoteknik betecknar den teknologi och ingenjörskonst som sker på material som inte är större än 100 nanometer. För att sätta saker i perspektiv så är ett pappersark cirka 100 000 nanometer tjockt.

Presentation

Maria Strömme fokuserar och föreläser om hur nanotekniken kan användas för att lösa olika mänskliga problem och utmaningar. En av de största utmaningarna mänskligheten står inför är den hållbara energiförsörjningen. En annan är den ökade åldrande befolkningen där det behövs flera nya lösningar för att hålla oss välmående utan att belasta sjukvården för mycket. Resultaten av nanoteknikens framsteg har enorm betydelse och är en del av lösningen till vår framtida överlevnad.

Med sina föreläsningar presenterar hon forskning och upptäckter på ett enkelt och konkret sätt. Som föreläsare beskrivs honom som pedagogisk och inspirerande.

Maria och hennes forskargrupp har till exempel uppfunnit det miljövänliga algbatteriet och det nya porösa materialet Upsalite® vilket blev en världssensation och används bland annat till att hjälpa kroppen att tillgodogöra sig svårlösliga mediciner.

Idag innehar Maria 40 patent i hela tio olika patentfamiljer. Hennes vetenskapliga produktion är dessutom mycket omfattande, med över 300 internationella vetenskapsartiklar och flera hundratals konferensbidrag. År 2018 var Maria inbjuden som talare på World Economic Forum i Davos.

Maria Strömme har fått en rad utmärkelser. 2012 tilldelades hon Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) guldmedalj “för hennes grundläggande och tillämpande forskningsinsatser inom nanoteknologi och för hennes omfattande entreprenörskap inom fysik och medicin”. 2016 utsågs hon till Årets Svenska Kvinna av SWEA International och samma år fick hon även innovationspriset Hjärnäpplet samt utsågs till Årets Hedersupplänning. Maria Strömme är också grundare till flera startup-företag baserade på hennes uppfinningar och sedan 2015 vice preses på IVA (Svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapakademin).

När Maria Strömme 2004 blev professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet blev hon den yngste professorn i ett tekniskt ämne i Sverige.

Exempel på teman och rubriker

Hur nanoteknologin förändrar vår framtid
Med nanoteknologi kan vi bestämma vilka egenskaper ett material skall ha. Teknologin skapar helt unika möjligheter till hållbar utveckling inom alla områden där vi använder material. Maria kommer att ge exempel på hur vi med nanoteknologins hjälp kommer att kunna behandla cancer bättre, diagnostisera sjukdomar innan vi får symptom, lära våra kroppar att föryngra sig själva, skapa miljövänliga och smarta förpackningar, ge våra kläder helt nya egenskaper, göra plåster som bestämmer hur sår skall läka och visa bilder från världens första Formel 1 tävling med nanobilar.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun

  "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

  Ingemar Gustavsson, Actemium