Intresseanmälan

Mustafa Can Författare & journalist

Fotograf
Anna Damnert

Hyllad, flerfaldigt prisbelönt journalist, författare och efterfrågad föreläsare

Varje gång Mustafa Can föreläser eller skriver utgår han alltid från en grundprincip: det intressanta är inte att besvara frågor – men väl att väcka frågor. Inbjuda till fortsatta samtal.

Vare sig Mustafa inspirationsföreläser om värderingar, inkludering, mångfald och kultur eller om identitet, språk, kommunikation- och svenskhet utgår han alltid ifrån ett jordnära personligt perspektiv. Och på ett sätt att människor oavsett klass, geografi, kön, etnicitet, religion och sexuell läggning kan känna igen sig.

Presentation

Mustafas Cans nyfikenhet att lära känna uppdragsgivarna och deras verklighet gör att han alltid är i tät dialog inför föreläsningarna, för att därmed också kunna anpassa sina föreläsningar beroende på sammanhang och kundernas behov. Mustafa är mycket uppskattad för att han med en unik berättargåva, smittande energi och lika delar allvar och humor ger nya, inspirerande och tankeväckande perspektiv. Utan att tråden tappas är det ofta tvära kast i en och samma föreläsning: ena stunden reflektioner kring hur man som flykting blir Västgöte, och i nästa varför vår tid präglas av rädsla och misstänksamhet.

Drömmar, längtan och livskraft varvas med stora samtida frågor som:
”hur skapar vi en gemensam social ansvarskänsla när vi inte har samma kulturella, religiösa, ideologiska, ekonomiska och sociala referenser?”

En lovsång till Det Nya Landets kulturarv och vad ett ”Svenssonhjärta” är och hur det doftar varvas med reflektioner om förhållandet mellan språk och makt, språk och identitet och mellan språk och skam och framtid.

Mustafa Can har varit en naturlig del av den svenska offentligheten i över 20 år. Han har hela världen som arbetsfält. Han har varit Sommarpratare tre gånger och Vintervärd två gånger. Hans Sommarprogram från 2003 anses vara det mest uppmärksammade någonsin. Hans senaste bok ”Tätt intill dagarna” blev en succé både försäljningsmässigt och bland kritiker. Han har fått flera prestigefyllda priser, så som Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset, Publicistklubbens Guldpennan, Etermedias Ikarospris och Sveriges Essäfondpris. Med sin mångåriga journalistiska bakgrund är Mustafa mycket van att genomföra seminarier och intervjuer på scen och går även att anlita som påläst, lyhörd och mycket driven moderator och konferencier.

Exempel på teman och rubriker

Korsa gränser och finn ljuset – om värderingar, utmaningar och hopp
Just nu är Mustafa Can högaktuell med nya föreläsningen ”Möten över gränserna”. Ekonomisk kris, höjda räntor, stigande elpriser, ökande polarisering i samhället och krig i Europa igen.

Hur påverkas vi av det? Vad är det som formar oss människor? I sin nya föreläsning tar Mustafa Can avstamp i tiden vi lever i för att reflektera kring människans natur, om våra relationer. En både personlig och poetisk, existentiell och jordnära föreläsning om hur sammanlänkade vi människor är till varandra – oavsett avstånd, etnicitet, religion, ideologi, ålder, kön eller sexuell läggning.

Om värderingar, hopp, framtidstro och om hur människan är människa endast i kraft av en mängd beroendeförhållanden.

Från främmande land till Idas sommarvisa
I denna lika personliga som allmänmänskliga föreläsning reflekterar Mustafa Can över några av vår samtids mest brännande frågor.

Om det existentiella drama som utspelar sig i mötet med en annan kultur, andra normer, värderingar och konventioner.

En berättelse om identitet, kluvenhet, kultur, ”svenskhet”, språk och om utanförskap/innanförskap/mellanförskap och vägen in – att leva med två världar i stället för mellan två världar.”

Språk, kommunikation – och hopp
Vad händer med en människa som inte klarar av att beskriva sina tankar, känslor och erfarenheter i en språklig dräkt?

Att få, kunna och våga tala och ha orden att uttrycka sig är att inte bara att ha makten över sitt liv utan även makten över sin ställning som människa.

Med värme och stor dos humor handlar denna personliga föreläsning om utmaningarna att erövra ett nytt språk.

Om vad ett språk djupast sett är och om förhållandet mellan språk, makt, skam, identitet, hopp och framtid.

Inkludering – varför då?
Inkludering – det låter vackert och ansvarsfullt i arbetsplatsens policydokument. Men vad tjänar företaget/myndigheten egentligen på inkludering? Varför råder det så många missuppfattningar om ”inkludering”? Verklig mångfald och inkludering förutsätter att omfamna idén ”Nej, alla är inte lika.”

När vi öppet känner igen och erkänner skillnader – i etnicitet, kultur, religion, kön, ålder, klass och förmåga – kan vi börja leta efter något som är värt att arbeta tillsammans för. Frågan är inte “Gillar vi varandra?” utan “Kan vi leva och verka med varandra – utan att behöva älska varandra?

Tätt intill livet
En perfekt val för den som vill ha en föreläsning med inspiration som ledord. ”Livskraft” är ett nästan utjatat ord men vad är det egentligen?

En mycket hudnära föreläsning om att förlora barn, kapas från sitt fäste och hamna i exil och i en helt annan värld försöka skapa livet åter.

En högst allmänmänsklig historia som med skratt, tårar och existentiellt siktdjup berättar om sorg, längtan, kärlek, drömmar och en obändlig livskraft.

Åldras i främmande land
Idag finns det en allt större grupp pensionärer av utländsk härkomst i Sverige. Detta gör att samhället idag står inför nya utmaningar som måste lösas. Några av dessa utmaningar är bland annat vilka nya krav som ställs på sjuk- och åldringsvården. Vilken roll spelar kultur, språk, religion och identitet när vi tar hand om åldrande invandrare? Mustafa försöker i denna föreläsning ge nya perspektiv och nytt ljus på dessa frågor.

Referenser

”Fantastiskt, inte bara mycket kloka ord om utmaningar på arbetsplatsen, mångfald, värderingar och kultur utan även levererat med ett språk balanserat på gränslandet till poesi.”
Gilead Sciences, Inc. (Föreläsningen var på engelska)

”Den här föreläsningen var så gripande och väldigt välbehövd, den gav oss en helt annan inblick. Att påminna oss alla om medmänsklighet och man märker verkligen hur genuin han är som människa. Jag tror att Mustafa har fått oss alla att vilja bli en bättre människa. Vi rekommenderar starkt att alla bör lyssna på Mustafa Can.”
Försvarsmakten

”Med Mustafa Cans unika berättarkonst blandas allvar med skratt och värme och ingen i publiken lämnades oberörd. Engagerade samtal över denna otroligt samtidsviktiga och gripande föreläsning pågick lång tid efteråt.”
Mittuniversitet i Sundsvall

”Hans humoristiska, utmanande och eftertänksamma föreläsning om mångfald och inkludering gav oss verkligen nya perspektiv om vad vi egentligen menar och vill med begreppen.”
KPMG (På engelska)

”Du förkroppsligar begreppet ”inspiration”. Det var inte en föreläsning, det var något som gick rakt in i våra sinnen och som berörde våra hjärtan. Aldrig förr har vi hänförts av en sådan berättarkonst där en människa på scenen fullständigt äger publiken från allra första sekunden.” Önskar av hela mitt hjärta att alla kunde få uppleva det jag och mina kollegor fick uppleva om din  inspirerande, rörande, allvarliga och humoristiska berättelse om mångfald, integration, kultur, identitet, språk och språklöshet, svenskhet. Vi alla är helt eniga om att din föreläsning var så stark att vi alltid kommer att bära med oss den.”
Gislaveds kommun

 

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun