Intresseanmälan

Per Davidson Sömnforskare

Sömn behövs för att må bra: psykisk hälsa, affekt och minnet

Många djur ser till att alltid få sin nattsömn trots att det ibland kan vara förenligt med direkt livsfara. Trots detta verkar många av oss människor se sömn som något som med hjälp av koffein och väckarklockor ska förkortas så mycket det bara går.

Per Davidson har i tolv år studerat sömnens psykologiska effekter, först som doktorand vid Lunds universitet och sedan som postdok vid Harvard Medical School. Hans forskningsämne har primärt varit hur sömn jämfört med vakenhet påverkar minnet av emotionella händelser.

Per kan förklara vad sömn är, vad som sker när vi inte får sova som vi ska, hur sömnen befäster minnen och berätta om forskning som försöker förbättra minnet genom att förbättra sömnen.

Presentation

För 30 år sedan ansågs det mest som flum att vi aktivt skulle bearbeta information under sömnen. Sedan dess har dock hundratals studier visat att en sådan informationsbearbetning faktiskt sker. I Per Davidsons föreläsningar går han igenom olika teorier om varför sömn förbättrar minnet och vilka tillämpningar detta borde få för hur vi lever våra liv och hur vi ser på sömn. Vidare kan han föreläsa om hur bra sömn är nödvändigt för vår psykiska hälsa, samtidigt som just sådant som stress och oro ofta försämrar sömnen, vilket riskerar ge upphov till en mycket ond cirkel. Vårt dagliga liv påverkar hur vi sover, och kvaliteten på vår sömn påverkar hur vi mår och presterar dagen efter.

Per Davidson har i över ett årtionde bedrivit egna studier på sömn, minne och affekt och har även publicerat flertalet forskningsöversikter på ämnet i vetenskapliga journaler. I och med denna erfarenhet kan han presentera forskningen kring sömnens psykologiska effekter i all sin vetenskapliga komplexitet. Detta är nämligen ett stundtals ganska snårigt forskningsfält med en hel del motstridiga fynd som inte alls är lika enkelt som det ibland presenteras i den populärvetenskapliga litteraturen. Vidare sprids det många myter om sömn, inte minst på grund av att olika former av utrustning för att mäta sin sömn blir alltmer populära. Tack vare Pers gedigna vetenskapliga bakgrund kan han också redogöra för hur svårt det kan vara att studera detta ämne då vi av både etiska och praktiska skäl inte experimentellt kan sömndeprivera personer över någon längre tid.

Per Davidson har en gedigen erfarenhet som föreläsare. Man ska boka Per som föreläsare om man på genuin vetenskaplig grund vill lära sig mer om vad sömn är och hur den påverkar oss psykologiskt, samtidigt som man vill ha en föreläsare som är ärlig med vad sömnforskningen ännu inte vet och vilka svårigheter som finns med att studera ämnet.

Exempel på teman och rubriker

 • Vad är sömn?
 • Sömn och minne
 • Sömnen och vår psykiska hälsa
 • ”Gå och lägg dig så känns det bättre imorgon(?)” – Det snåriga forskningsfältet kring sömnens roll i att bearbeta negativa emotionella upplevelser

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB