Fotograf
Erik by Erik

Artisten, varumärket och entreprenören

Petter Askergren är den svenske artisten som genom musiken tagit revansch på sin barndoms läs- och skrivsvårigheter. Efter det att han som sjuåring började utforska hiphopen öppnades successivt en helt ny värld, en värld där han plötsligt var mästare på att behärska språket och kunde uttrycka sig som han ville. I dag är han ett av de absolut största namnen inom svensk hiphop.

Presentation

Petter är även utbildad sommelier, författare (”16 rader”, ”Vin – Så funkar det”) och restaurangägare (Käk) samt driver hotell Granens vinlista i Åre, för att nämna några andra färdigheter. Men, det är i musiken allt grundar sig.

Petter Askergren växte upp på Södermalm i Stockholm. Hans skolgång präglades av koncentrationssvårigheter, dyslexi och en känsla av akademisk underlägsenhet. Det var inte i skolbänken utan i hiphopen han kände sig hemma, och det var en övertygelse som med åren växte sig allt starkare. Han förstod därför tidigt att han inte skulle följa den akademiska bana som så många andra vandrar efter.

I slutet av 90-talet kom Petter Askergrens genombrott med låtarna ”Mikrofonkåt” och ”Vinden har vänt” på albumet ”Mitt sjätte sinne”. Han blev snabbt en uppskattad och erkänd artist på den svenska hiphopscenen. Med sitt nyvunna självförtroende skapade han sitt skivbolag Bananrepubliken och gav ut sitt andra album med samma namn. Sedan dess har Petter åstadkommit ytterligare sju album och två samlingsalbum. Hans texter handlar till stor del om hans eget liv, erfarenheter, karriär och uppväxt. Ett exempel på detta är låten ”Krafter” i vilken han rappar om sin relativt nykonstaterade diagnos ADHD, förklaringen på hans tidiga koncentrationssvårigheter.

I dag är Petter en av Sveriges främsta artister och har setts i tv-produktioner som Så mycket bättre i TV4 och The Voice Sverige, där han var en av coacherna tillsammans med Carola Häggqvist, Magnus Uggla och Ola Salo. Han är dessutom en skicklig företagare som 2013 öppnade snabbmatsrestaurangen ”Käk” i Stockholm. Samma år gavs hans debutroman ”16 rader” ut, en bok som tar avstamp i hans hiphoptexter och handlar om de läs- och skrivsvårigheter han upplevde under hans skolgång. Petter har med andra ord många strängar på sin lyra och vill nu använda sina erfarenheter till att hjälpa andra.

Exempel på teman och rubriker

Så blev jag artist
Det var flera olika händelser som ledde Petter fram till artistyrket. Skolan hade gått åt skogen men Petter Askergren lyckades tackla alla sina motgångar för att hitta sitt område inom musiken och skapandet.

I sin personliga föreläsning Så blev jag artist berättar Petter om ordblindheten, sin akademiska familj och hur komvux blev hans sista utväg. I skolböckerna upptäckte han en ny värld av ord och språk som med tiden tog sig in i Petters svenska raptexter. Han berättar också om hur en subkultur som hip hopen gav honom självförtroendet tillbaka och något att identifiera sig med.

Artisten, varumärket och entreprenören
Petter Askergren slog igenom 1998 med låten Vinden har vänt och har lyckats hålla sig på toppen av den svenska musikscenen sedan dess. Lyssna på Petter Askergren när han berättar om sin artistkarriär och hur han ständigt hållit sig aktuell i bruset av mängder med andra artister och grupper. Hur marknadsföringen alltid skötts via hans egna kanaler för att sticka ut och nå den breda massan i ett allt tuffare och bökigare musikklimat. Hur viktiga är sociala medier för en artist 2011? Föreläsningen ger värdefulla tips på hur man bygger upp sitt eget varumärke, håller sig kreativ och nytänkande och hur man använder sponsring effektivt.

En hyllning till språket
Petter beskriver hur kärleken till språket föddes genom hiphopen, och vill nu inspirera andra att utforska nya vägar i livet. De kan leda till något stort man aldrig hade vågat drömma om! Petter berättar om vägen från att knappt kunna skriva sitt namn till att ha skrivandet som yrke. Nyligen släpptes hans bok ”16 rader” som är en klar revansch på de problem han upplevde under skolåren. År 2014 tilldelades han Begriplighetspriset för denna bok, med motiveringen att det hjälpt ungdomar med läs- och skrivsvårigheter.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision

  "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

  Ingemar Gustavsson, Actemium