Prisbelönt hjärnforskare om hjärnans utveckling och formbarhet
Torkel Klingberg är hjärnforskare och professor i kognitiv neurovetenskap, och har bland annat skrivit boken ”Den lärande hjärnan”.
I sin föreläsningar beskriver Torkel Klingberg på ett spännande och lättfattligt sätt hur inlärning kan påverkas av gener, stress, fysisk aktivitet och relationer. Detta bland annat genom exempel från egen och andras forskning, och från öden hämtade ur verkliga livet.
Presentation
Torkel Klingberg studerar sambandet mellan aktivitet i hjärnan och kognitiva funktioner som minne, uppmärksamhet och koncentration vilket är ett relativt nytt forskningsområde. Torkel Klingberg är en av dem som starkt bidragit till detta, framför allt inom området som rör barns utveckling och hjärnans formbarhet.
Allt lärande sker i hjärnan, och nyckeln till barns utveckling finns i hur hjärnan formas.
– Torkel Klingberg
Men hur går vi från kunskap om nervceller till undervisning i klassrummet? Vad beror svårigheter som dyslexi, dyskalkyli och bristande koncentrationsförmåga på? Varför har hjärnans mognad betydelse för tonåringars beteende? Hjärnan växer inte i ett vakuum utan måste förstås i sitt sammanhang.
Människan kan inte lära sig något nytt utan att hjärnan på något sätt är inblandad i processen. Både matematik- och läsförståelse förutsätter att vi har en hel arsenal av kognitiva verktyg till hands; långtidsminnet, arbetsminnet, kunna utföra jämförelser. Därutöver ställs i många ämnen krav på motoriska färdigheter, upplevelseminnen (perceptuella) med mera.
Torkel Klingberg är har även hunnit komma ut med två populärvetenskapliga böcker i ämnet: ”Den översvämmade hjärnan – en bok om arbetsminne, IQ och den stigande informationsfloden” år 2007, samt ”Den lärande hjärnan – om barns minne och utveckling” år 2011.
Torkel Klingberg tipsar om hur du håller hjärnan i trim
- Ha många bollar i luften stimulerar arbetsminnet.
- Det är när kraven precis – matchar vår arbetsminneskapacitet och vi balanserar runt talet sju, som vi tränas som mest. En del beskriver känslan som ”flow”.
- Meditera, musicera och spela schack är bra. Men träningen måste ske regelbundet, ofta och länge.
- Dataspel, bör vara strategi¬spel, som tränar mer än reaktions- och perceptionsförmåga.
- Minska på stressen, till exempel genom motion. Konditionsträning håller hjärnan ung.
Torkel Klingberg har tagit emot utmärkelser från International Neuropsychological Association, utsetts till en av Framtidens Forskningsledare av Stiftelsen Strategisk Forskning och innehar en akademiforskartjänst vid Kungliga Vetenskapsakademien.Torkels forskning har uppmärksammats inom forskarvärlden och i internationell media, bland annat i Scientific American och New Scientist. 2011 fick han Göran Gustafsson pris i medicin ”för sin uppmärksammade forskning kring neuronal plasticitet, som visar att träning kan påverka arbetsminnets kapacitet”. Torkel Klingberg har tillsammans med systemutvecklare utvecklat programvara för träning av barn och strokepatienter.
Intresseanmälan
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti
Kundutlåtanden
"Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med. Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."
"Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner. Ni kommer inte att bli besvikna."