Information och säkerhet i digitaliseringen

Information är digitaliseringens råvara. Mycket bygger på en enkel mekanism, kostnaden för att överföra och behandla information har sjunkit dramatiskt. Det har blivit möjligt och därmed ett krav att göra mer med vår information. Men det betyder också att brottsligheten har genomgått en digital transformation. Nu är det inte längre den lokala tjuven som bryter sig in i arkivet, förövaren sitter på bekvämt avstånd och utan ljud försvinner din information ut i vad som uppfattas som tomma intet.

Stora mängder information kräver en annan hantering på samma sätt som ett större lager kräver en annan hantering än ett mindre. Bara för att vi plötsligt kan spara mycket data så betyder det inte självklart att vi alltid får tag på den information vi behöver i vårt arbete. Informationsstyrning och medveten hantering av informationskvalitet har blivit en nödvändighet på samma sätt som ekonomistyrning och miljöledning redan är det i moderna organisationer.


Målgrupp och syfte

Föreläsningen är framförallt riktad till ledningsgrupper, chefer och verksamhetsutvecklare.

 • Förstå hur vi människor blir informerade.
 • Förstå informationskvalitet –tillvarata den informerande potentialen i våra data.
 • Förstå verksamhetens behov av informationssäkerhet – skydda den informerande processen.
 • Förstå vad informationsutveckling och informationsstyrning innebär.

Syftet är att förstå vad som behöver finnas på plats för att maximera effekten av verksamhetens information och balansera detta mot krav på informationssäkerhet för att säkrare nå mål i digitaliseringsinitiativ. Föreläsningen genomförs på en hög nivå och syftar till sammanhang och förståelse.Innehåll (omfattning kan varieras)

Vad ledde till digitalisering och varför blev informationshantering viktig?

 • Vägen mot digitalisering för både organisationer och brottslighet.
 • Behovet av medveten informationshantering (eller varför jag inte hittar det jag behöver?)

Information och människor i verksamheten

 • Våra data har informerande potential – som måste maximeras.
 • Vad är informationskvalitet och hur påverkar det verksamheten?

Informationssäkerhet och personlig integritet

 • Vad är risk – egentligen?
 • Hot, sårbarheter och konsekvenser.
 • Säkerhetsklassificering – grunden i säkerhetsarbetet och en uppgift för verksamheten.
 • Hur kommer GDPR in i bilden, är det mer än ett säkerhetsproblem?

Informationsutveckling och styrning

 • Hur informationskvalitet och informationssäkerhet hänger intimt ihop.
 • Låt informationsutveckling bli en del av verksamhetsutvecklingen.
 • Informationsstyrning – att medvetet leda mot målet i digitaliseringen.

Typisk tid: 90 minuter vilket inkluderar en kort frågestund. Innehållet kan anpassas efter behov.
Genomförs endast företagsinternt.


Om föreläsaren / seminarieledaren

Hans Kalldal är informationsspecialisten som berättar levande om det rena informationsperspektivet i digitaliseringen. Det är ofta en saknad brygga mellan IT-utveckling och verksamhetsutveckling. Hans har utbildning som både civilingenjör och informationsvetare. Han har arbetat i närmare 40 år med uppgifter som spänner från pantbanker till kvalificerade insatsledningssystem hos Försvarsmakten. Detta har gett honom en djup förståelse för säker informationshantering i både kommersiell och samhällskritisk verksamhet.

Hans började arbeta som professionell utbildare och föreläsare under tidigt 90-tal och tycker det är viktigt att föregå med gott exempel i sin egen digitalisering. Han kan därför leverera både från scen och via video med samma höga kvalitet. Givetvis skräddarsyr Hans gärna en föreläsning efter era behov.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

  Ingemar Gustavsson, Actemium

  "Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

  Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg