En praktiskt utbildning med fokus på att förstå och bli förstådd. Missförstånd och konflikter är tidstjuvar som kostar – ökad stress, vantrivsel och ohälsa på en arbetsplats. Att förstå och bli förstådd ger harmoniska relationer och en bättre arbetsmiljö med ökad effektivitet och lönsamhet.
Som deltagare på denna utbildning/workshop får du lära dig ett väl fungerande kommunikationsverktyg och ett bemötandekoncept som bland annat gör att du bättre kan föra svåra samtal även i känsliga situationer.
Du får lära dig att kommunicera och hantera konflikter med respekt för allas behov. Du får lära dig att tala, tänka och lyssna på ett sätt som ger inspiration till kontakt, samarbete och empati/medkänsla. Modellen bygger på respekt, ärlighet, ödmjukhet och empati/autentisk inlevelseförmåga samt ger dig ökad självinsikt.
Oavsett hur du blir bemött hjälper det här kommunikationsverktyget dig att hantera svåra situationer på ett konstruktivt sätt. Här handlar det om att lyssna empatiskt. ”Människor kan inte alltid få som de vill, men blir de hörda i hur de egentligen hade velat ha det kan de oftast ta att de inte får som de vill.” Det är viktigt att vara tydlig med vad vi vill utan att vi försöker att ”köra över andra”. Det handlar om att vi samtidigt är beredda att lyssna på vad andra vill.
Detta förhållningssätt leder till ett bättre bemötande, effektivare möten, starkare samarbeten och konstruktiv konflikthantering.
Under utbildningen får du praktiskt träna hur du använder verktyget för att hantera konfliktsituationer, svåra samtal. Du kommer också få arbeta med praktiska övningar som ger ökad förståelse för hur man kan kommunicera utan att väcka försvar och hur du kan använda en effektiv modell för detta.
En utbildningsdag som lär dig kommunicera på ett sätt som minskar risken för missförstånd, försvarsposition, motstånd och konflikter.
Deltagarna får praktiska verktyg för att;
- Uppnå effektiv och mer välfungerande kommunikationen som stärker samarbete och skapar en feedback-kultur.
- Uttrycka dig så att andra verkligen förstår vad du menar.
- Ge och ta emot positiv och negativ feedback.
- Bemöta andra på ett sätt oavsett hur de uttrycker sig.
- Respektfullt kunna föra svåra samtal inom yrken som har bemötande som ett centralt inslag i sitt arbete.
- Lyssna på andra så att du verkligen förstår vad de menar.
- Förebygga och hantera konflikter.
- Utveckla din emotionella intelligens/empatiska förmåga (compassion)
- Förbättra dialogen både på arbetsplatsen och i privatlivet.
Smakprov ur innehållet;
- Introduktion till en modell i hur man kommunicerar utan att väcka försvar och hur man kommunicerar i svåra situationer.
- Olika föreställningsvärldar
Kommunicerar gör vi hela tiden, men kanske inte alla gånger så medvetet. Även om vi vill väl, kan det bli missförstånd och konflikter. Det är mottagaren av ett budskap som avgör om budskapet når fram på det sätt som det var ämnat att göra. Eftersom ord väcker olika associationer hos olika människor, blir det mottagaren hör ofta mer eller mindre förvanskat. - Språk som väcker motstånd och skapar blockeringar
Hinder i språk som väcker motstånd indentifieras. Den typen av språk ökar risken för att andra och vi själva ska hamna i försvarsposition. Ett generaliserande otydligt språk där vi blandar ihop vad vi hör och ser med våra tolkningar av det. Detta leder ofta till missförstånd och konflikter. Även ”icke-kommunikation” är något som lätt kan leda till ett pyrande missnöje.Exempel på språk som ofta väcker motstånd:
Etiketter/värdeomdömen – såsom lat, slarvig, ansvarslös, duktig
Tvång (och härskartekniker) – när vi försöker ”köra över andra”
Ord som tar bort valfrihet – ”måste” - Att kommunicera utan att väcka försvar (eller själv gå i försvar)
Presentation av det språk som syftar till en konstruktiv dialog och minskar risken för missförstånd och konflikter. Den språkliga kommunikationsmodellen hjälper oss att överbrygga våra olika föreställningsvärldar och att uttrycka oss tydligt. Den hjälper oss också att hantera besvärliga situationer. Det minskar risken även för att andra och/eller vi själva ska hamna i försvarsposition. - Att lyssna med empati/autentisk inlevelseförmåga.
- Vikten av att vara tydlig.
- Vikten av att ge valfrihet.
- Praktisk träning och gruppövningar
Träning i att uttrycka sig tydligt och lyssna aktivt samt träning i konflikthantering sker löpande under dagen. - Emotionell intelligens
Känslomässig och social kompetens går att utveckla med modellen.
Kontakta oss på Skillspartner för förslag på ett skräddarsytt upplägg som passar din organisation och de utmaningar ni står inför!