Intresseanmälan

Anders Ekholm Framtidsforskare, senior rådgivare & föreläsare

Fotograf
Cato Lein

Framtidens välfärd

Anders Ekholm är framtidsforskare, senior rådgivare och föreläsare med inriktning på välfärd och teknologiförändring. Han är idag verksam vid Institutet för Framtidsstudier. Han har tidigare i olika roller skrivit om framtidens vård- och omsorg, och hur demografiska, värderingsmässiga förändringar tillsammans med en snabb teknologisk utveckling driver på utvecklingen.

Anders är i botten nationalekonom och har tidigare bland annat varit analyschef på Socialdepartementet, och även arbetat på Finans-, Arbetsmarknads- och Utbildningsdepartementen. Han har tidigare även varit analysdirektör på Inspektionen för vård och omsorg. Han har bland annat arbetat med utveckling av och analyser med mikrosimuleringsmodeller, bland annat med demografi, hälsa, arbetsmarknad, utbildning, skatter och transfereringar.

 

 

Presentation

Välfärden och näringslivet står inför stora utmaningar. Glädjande utvecklingar som ökad medellivslängd leder även till belastning på de offentliga systemen. Mer vård, skola, omsorg kommer att behövas, men vi saknar det nödvändiga antalet personer med rätt kompetens att anställa.

Så en sak kan vi vara helt säkra på: Vi kan inte fortsätta producera vård, skola och omsorg på samma sätt som idag. Vi måste förändra våra institutioner och våra arbetssätt i grunden. Det handlar om att samhällets problem har en helt annan logik än 1900-talets problem och om välfärdsteknik, AI och digitalisering som en viktig lösning på dessa problem.

Hans föreläsningar bygger på aktuell forskning, statistik och prognoser. Med stor kunskap, precis lagom mycket humor och en förmåga att engagera, förtydligar och förmedlar Anders fakta och ger en bättre förståelse för samhällsutvecklingen.

Han föreläser också ofta om ny teknik, om de skiften som väntar oss och hur vi kan nå våra samhälleliga mål med teknikens hjälp.

Om Anders Ekholm
Anders Ekholm är numera senior rådgivare på Institutet för framtidsstudier. Anders har utöver sina erfarenheter från olika departementen och IVO även arbetat som IT-projektledare, bland annat för att utveckla det system som staten budgeterar, distribuerar och följer upp statsbudgeten. Han har suttit i olika styrelser för vård och omsorg, AI-start-ups, samt varit ordförande i Storstockholms diabetesförening och är vice Ordförande i Diabetes Sverige. Anders är även en ofta anlitad rådgivare i förbättringsarbete och talare för inspiration och nya lösningar inom olika samhällssektorer.

Anders har även publicerat en rad rapporter, kapitel och artiklar om digitalisering och styrning av offentliga verksamheter. Han har suttit som expert i tio offentliga utredningar (SoU).

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards

  "Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

  Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg