Intresseanmälan

Ekaterina von Gertten Specialist Interkulturell kommunikation, mångfald, inkludering och samarbete

Det lätta, det svåra och det möjliga med Mångfald och Inkludering

Förutom roliga anekdoter – som att svenskar inte alls är lagom, att ryssar är som kokosnötter: hårda på utsidan och mjuka inuti eller att fransmän gärna diskuterar för diskussionens skull – som Ekaterina har samlat på sig genom att bo och jobba internationellt, fokuserarar hon i sina föreläsningar på först och främst verkliga problemställningar.

Några exempel är missade projektdeadlines, rekrytering som inte leder till att medarbetare stannar kvar i organisationen och/elller en arbetsatmosfär präglad av ”vi mot dem”-inställning.

Ekaterina von Gerttens workshops erbjuder praktiska verktyg i hur man kan omvandla ambitiösa mål om jämställdhet, internationalisering och globalisering till effektiva arbetsplatser där idéen om allas lika värde oavsett etnicitet, nationell bakgrund, kön, religion etc. realiseras.

Presentation

Ekaterina von Gertten erbjuder föreläsningar och workshops inom mångfald, inkludering och interkulturell kommunikation som ger ”cognosce te ipsum”-möjligheter och vägledning med humor och värme. Fokus ligger alltid på ”Hur får jag det egentligen att fungera i praktiken?”.

Ekaterina har en gedigen internationell erfarenhet som spänner från Fortune Global 100 företag till statliga aktörer och ideella organisationer. Förutom Sverige har hon anlitats som utbildare i bl.a. Danmark, Spanien, Nederländerna, Schweiz, Tyskland, Polen, Ryssland, Saudiarabien och USA.

Exempel från hennes egen livshistoria av flytt, invandring, ny kulturell, språklig och även yrkesidentitet brukar mötas av ett stort igenkännande hos deltagarna.

Ekaterina passar perfekt för en kick-off eller konferensdag om man vill få igång kreativt tänkande och öppna upp samtal kring ämnet mångfald och inkludering. Hon har många gånger också anförtrotts den svåra uppgiften att ge ny positiv energi till lyssnare och grupper som känner att ämnet är kontroversiellt eller söndertjatat. Ekaterina åtar sig gärna även längre uppdrag som kräver hennes kompetens som konsult eller utbildare.

Jag vill ge mina åhörare något som de inte kan googla fram. Jag vill uppmana dem att gräva djupare, längre och i ovanliga riktningar. Jag vill att de som deltar på mina föreläsningar lär sig något nytt om sig själva. Först när man har förstått hur man själv fungerar och varför man beter sig som man gör, kan man också förstå de andra.
– Ekaterina von Gertten

Exempel på teman och rubriker

Ekaterina von Gertten har en bred kunskap kring hur andra företag har åtagit sig utmaningar i ämnet Mångfald och inkludering. Men eftersom varje situation är unik, skräddarsyr Ekaterina oftast sina föreläsningar efter samtal med kunden.

Här är exempel på tre typiska situationer där Ekaterinas kompetens kommer in som relevant:

 1. När ett företag/organisation växer internationellt kan det ofta resultera i en blandning av flera olika arbetskulturer. För att förebygga sjunkande effektivitet som följd av misskommunikation eller ännu värre konflikter, vill man få förståelseför varandras arbetssätt och skapa förutsättningar för att på ett respektfullt sätt föra de olika kulturerna samman.
 2. När ett företag växer internt och får in en mer och mer diversifierad medarbetarbas, alternativt att man har som ett rekryteringsmål en arbetsplats med mer mångfald, vill man samtidigt värna om en arbetsmiljö som präglas av att alla trivs och känner sig respekterade och att allas kompetenser tas till vara. Det får man inte per automatik utan det är något som medvetet måste byggas upp.
 3. Fler och fler organisationer och företag får mångfald och inkludering på sin agenda av en eller annan anledning. Oavsett om temat är nytt eller man har jobbat länge med det så måste man besvara och sedan  löpande återkomma till ett antal frågor: Varför är mångfald fördelaktig för min organisation? Hur ska vi sätta mål gällande mångfald och inkludering? Var ligger fällorna med mångfald och inkludering som kan skada mitt team? Hur kan man prata om mångfald och inkludering på ett konstruktivt och motiverande sätt? Vad är skillnad mellan mångfald och inkludering? Vad är ”unconscious bias” (omedvetna fördomar/omedveten partiskhet)? Hur kan man jobba med det? Vad kan man lära sig av internationell erfarenhet? Vilka strategier fungerar bäst för mitt team?

Referenser

Ekaterina har ett sätt som är både professionellt och lättillgängligt. Föreläsningen anpassades efter åhörarna och hade inslag för att möta olika personlighetstyper. Trots att det var en grupp på över 50 personer lyckades Ekaterina få igång ett engagemang och dialog i helgrupp.
Gruppchef, Scania

In my opinion, what sat Ekaterina apart from other sessions, was that she made it tangible and relatable. Personally, I already changed my behaviour. I for sure recommend Ekaterina to anybody who needs any assistance with cultural awareness or cultural understanding!
Project Coordinator, NovoNordisk

I do not know how she did it, but we were all excited and happily doing the tasks assigned to groups. Now I know my strengths!
Senior Consultant, Epicor

The course structure had momentum and was delivered at a good pace, making it easy to follow and relate to.
Global Director, Kongsberg Automotive

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB