Intresseanmälan

Emilia Åhfelt

Värdegrund, genus, normer och maktperspektiv

Emilia Åhfelt  var 10 år gammal då hon bestämde sig för att göra lumpen och sedan bli polis. Hon hade inga hämningar kring sitt yrkesval utan gick efter vad hon som individ hade intresse av. Hon brydde sig inte om samhällets normer, värderingar och könsroller. Efter att ha gjort lumpen åkte Emilia till Kosovo som soldat. Hon fick där ett bryskt bemötande av sina kollegor som utsatte henne för mobbning och sexuella trakasserier.

Varför blev det så? Varför ansåg man henne som mindre värd för att hon var kvinna? Hur ser det ut i samhället runt omkring oss? Har män och kvinnor samma möjligheter?

Presentation

Emilia Åhfelt arbetade 2003 som soldat i Kosovo där hon blev utsatt för sexuella trakasserier och mobbning av sina kollegor. Hon har sedan dess föreläst och utbildat i värdegrundsfrågor, genus och genusperspektiv, härskartekniker och om hur man motverkar kränkningar i arbetslivet.

Stress, mobbning och kränkande särbehandling ökar på våra arbetsplatser och den psykosociala ohälsan försämras för varje år. För att förändra denna situation måste man arbeta med människors självinsikt, mod och kommunikation. Det är inte bara en personlig tragedi för offret utan också oerhört kostsamt för en verksamhet.

Emilia Åhfelt är en eftertraktad föreläsare med sitt raka, ärliga och tydliga budskap. De som lyssnar på henne blir berörda och får en helt annan förståelse för problematiken. Mobbning är ett organisatoriskt problem där alla har ett ansvar.

Emilia är författare till boken ”Var inte en sådan FITTA!” som kom ut i maj 2018. Boken handlar om mobbning och sexuella trakasserier i arbetslivet, men också om hennes egen erfarenhet från då hon arbetade som soldat i Kosovo.

Intervju ur Tv4 Malou efter tio

Exempel på teman och rubriker

 • Genus, genusperspektiv och vad är genus?
 • Normer och hur vi påverkas av normer
 • Härskarteknik
 • Maktperspektivet
 • Värdegrund
 • Mobbning, kränkningar och kränkande särbehandling
 • Sexuella trakasserier
 • Arbetsmiljö
 • Ledarskap
 • Medarbetarskap
 • Psykosocial arbetsmiljö, stress och hälsa
 • En berättelse från verkliga livet
 • Att finna styrkan i sig själv

Referenser

”Emilia gav en lysande föreläsning. Tydligt uppdelad i egna erfarenheter följt av ett åtgärdsbatteri och tankar kring struktur, handlingsplaner med mera. Emilia har förmågan att kunna gå in i känslan – och förmedla den – på ett personligt sätt, men utan att det blir för privat. Hon var lyhörd i frågor och samtal, med en bra kombination av föreläsning och små grupparbeten/bikupor. Emilia hade gått igenom förutsättningar som gäller hos oss och utifrån det anpassade föreläsningen.

Jag känner att det är svårt att sätta ord på en så djup föreläsning, den känslan den gav. Utifrån min egen bedömning och kommentarerna från medarbetarna i efterhand kan betyget bara bli fem stjärnor. Vi kommer prata vidare om detta i våra respektive arbetsgrupper. Stort tack för en bra eftermiddag!”
Stefan Landberg, avdelningschef, SV Sjuhärad

Det var jättebra! Vi är supernöjda. Hon är jätteduktig!

Mycket bra. Tänkvärt. Suverän föreläsare.

Mycket bra! Klockrent upplägg. Tankeställande, engagerande. Väl underbyggt och förberett. Suveränt Emilia.

Bra att ifrågasätta de normer som kan förekomma. Väldigt start och rörande. Samtidigt duktig föreläsare i ett ”tungt” ämne.

Bra upplägg. Jag har hört Emilia förut, men lika fängslande ingen. Viktigt ämne.

Som gammalt huvudskydds-ombud är detta den enda vettiga och seriösa föreläsare jag hört i ämnet.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

  Ingemar Gustavsson, Actemium

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards