Värdegrund, genus, normer och maktperspektiv

Emilia Åhfelt  var 10 år gammal då hon bestämde sig för att göra lumpen och sedan bli polis. Hon hade inga hämningar kring sitt yrkesval utan gick efter vad hon som individ hade intresse av. Hon brydde sig inte om samhällets normer, värderingar och könsroller. Efter att ha gjort lumpen åkte Emilia till Kosovo som soldat. Hon fick där ett bryskt bemötande av sina kollegor som utsatte henne för mobbning och sexuella trakasserier.

Varför blev det så? Varför ansåg man henne som mindre värd för att hon var kvinna? Hur ser det ut i samhället runt omkring oss? Har män och kvinnor samma möjligheter?

Presentation

Emilia Åhfelt arbetade 2003 som soldat i Kosovo där hon blev utsatt för sexuella trakasserier och mobbning av sina kollegor. Hon har sedan dess föreläst och utbildat i värdegrundsfrågor, genus och genusperspektiv, härskartekniker och om hur man motverkar kränkningar i arbetslivet.

Stress, mobbning och kränkande särbehandling ökar på våra arbetsplatser och den psykosociala ohälsan försämras för varje år. För att förändra denna situation måste man arbeta med människors självinsikt, mod och kommunikation. Det är inte bara en personlig tragedi för offret utan också oerhört kostsamt för en verksamhet.

Emilia Åhfelt är en eftertraktad föreläsare med sitt raka, ärliga och tydliga budskap. De som lyssnar på henne blir berörda och får en helt annan förståelse för problematiken. Mobbning är ett organisatoriskt problem där alla har ett ansvar.

Emilia är författare till boken ”Var inte en sådan FITTA!” som kom ut i maj 2018. Boken handlar om mobbning och sexuella trakasserier i arbetslivet, men också om hennes egen erfarenhet från då hon arbetade som soldat i Kosovo.

Exempel på teman och rubriker

 • Genus, genusperspektiv och vad är genus?
 • Normer och hur vi påverkas av normer
 • Härskarteknik
 • Maktperspektivet
 • Värdegrund
 • Mobbning, kränkningar och kränkande särbehandling
 • Sexuella trakasserier
 • Arbetsmiljö
 • Ledarskap
 • Medarbetarskap
 • Psykosocial arbetsmiljö, stress och hälsa
 • En berättelse från verkliga livet
 • Att finna styrkan i sig själv

Referenser

Det var jättebra! Vi är supernöjda. Hon är jätteduktig!

Mycket bra. Tänkvärt. Suverän föreläsare.

Mycket bra! Klockrent upplägg. Tankeställande, engagerande. Väl underbyggt och förberett. Suveränt Emilia.

Bra att ifrågasätta de normer som kan förekomma. Väldigt start och rörande. Samtidigt duktig föreläsare i ett ”tungt” ämne.

Bra upplägg. Jag har hört Emilia förut, men lika fängslande ingen. Viktigt ämne.

Som gammalt huvudskydds-ombud är detta den enda vettiga och seriösa föreläsare jag hört i ämnet.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti
Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

Kundutlåtanden

" Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

Maria Dahl, Partille kommun

"Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg