Fotograf
Niklas Nyman

Sant, falskt eller mittemellan - om vinklade nyheter och huruvida vetenskapliga rön faktiskt är vetenskapliga.

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare vid Karolinska Institutet och vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet. I sociala medier har hon lyckats skapa sig en stor plattform genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedla kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Emma är dessutom en återkommande gäst i TV och radio.

Lyssna på Emma i en intressant och tankeväckande föreläsning – Lär dig om vinklade nyheter och huruvida vetenskapliga rön faktiskt är vetenskapliga.

Presentation

Emma utsågs nyligen till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige.

Emma har gett utt ett flertal böcker. Nu senast Alla tvättar händerna: Min berättelse från året då alla skyllde på varandra. Boken är hennes personliga berättelse där hon på ett både allvarligt och underhållande sätt hjälper oss att se mönster under året då coronapandemin började spridas, i en kombination av folkbildning och dagboksnoteringar.

2017 gav Emma Frans ut boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams, som på ett pedagogiskt sätt lär läsaren hur man navigerar genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsågs även till Årets folkbildare 2017.

I slutet av 2018 kom hennes andra bok – “Sant, falskt eller mittemellan”. I boken reder Emma Frans ut de vetenskapliga svaren på stora och små frågor om allt från hälsa till kärlek; som vanligt underhållande men ändå pedagogiskt och korrekt. Och genom alla exemplen får läsaren ytterligare en lektion i vetenskapligt tänkande och hur trovärdiga och tillförlitliga olika forskningsmetoder verkligen är, samtidigt som en hel del myter bekräftas eller avfärdas.

Exempel på teman och rubriker

Nu för tiden är alla dagar som första april

Nu för tiden möter vi mer desinformation än någonsin och vi behöver därmed lära oss strategier för att sålla den sanna informationen från den falska. Emma Frans förmedlar i sin föreläsning hur människan älskar påståenden som bekräftar den egna världsbilden och hur vårt kritiska tänkande begränsas av starka känslor.

Hur avgör du vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Och är vetenskapliga rön ens vetenskapliga?

I tider av alternativa fakta, fejknyheter och halvsanningar berättar forskaren och den prisade journalisten Emma Frans hur du bör tolka både nyhetsflödet och påståenden från bekanta.

 • Du får lära dig konkreta verktyg för kritiskt tänkande och lär dig hur du kan bilda dina egna uppfattningar baserat på sanningar.
 • Emma förklarar hur man kan veta vad som är sant, falskt eller bara osannolik i nyhetsflödet
 • Hon ger dig en experts råd och kunskap om hur ska man förhålla sig till information och vetenskap och förstå skillnaden mellan fakta och påstådda fakta?
 • Lyssna hur pandemin har påverkat det psykiska välbefinnandet, och få en djupare förståelse för hur informationsöverflöd men obrist på tillförlitlig information kan bidra till stress och hur viktigt det är att relevant information sprids.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards