Fotograf
Jessica Gow

Säg ifrån! Att förebygga och motverka trakasserier och sexuella trakasserier

Kristina Gow är mångfalds- och jämställdhetskonsult och har drygt 20 års erfarenhet som föreläsare och workshopledare. Hon har väglett och inspirerat tusentals deltagare till nya tankemönster. För jämställdhet och mångfald, mot diskriminering och fördomar, utifrån ett normkritiskt perspektiv.

Målgrupper har under åren varit anställda inom offentliga förvaltningar, näringslivet och olika organisationer. 

Presentation

Kristina är speciellt intresserad av kulturperspektivet i organisationer, de betydelser som påverkas av normer, värderingar och beteenden. Hennes övertygelse är att de frågor hon jobbar med bidrar till lönsamhet, både på ett socialt och ekonomiskt plan. Målet är att skapa inkluderande, hållbara arbetsmiljöer och starka varumärken.

Kristinas föreläsningar varvas med interaktiva övningar såsom värderingsövningar, kreativa övningar och forumspel, allt utifrån önskemål från uppdragsgivaren. Dialogen står i centrum och förutom fokus på kunskap är medvetandegörande en viktig del. Utgångspunkten är Paulo Freires pedagogik som bygger på hur var och en av oss upplever vår egen verklighet.

Exempel på teman och rubriker

Visdoms MeTooder ”Säg ifrån!”
En workshop om ämnen och frågor som är kopplade till #metoo.

Ett metodmaterial som Kristina Gow skrivit efter #metoo upproret. Det finns ett stort behov av att följa upp de frågor som kommit fram i samband med #metoo.

Deltagarna får här grundkunskaper om jämställdhet, diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Likaså ges pedagogisk kunskap för att kunna använda metodmaterialet i arbetslaget på det sätt som är tänkt.

Metodmaterialets olika interaktiva övningar presenteras och prövas utifrån önskemål kring de olika ämnena. Workshopen skräddarsys utifrån uppdragsgivarens önskemål.

Måste vi? ”Vaffor då då?”
Hur jobba med Diskrimineringsombudsmannens direktiv om aktiva åtgärder?

I januari 2017 ändrades diskrimineringslagen och nya bestämmelser om aktiva åtgärder träddes i kraft, do.se. Det innebär att alla arbetsgivare ska ha riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

I denna utbildningen får deltagarna kunskap och verktyg för att bedriva ett förebyggande och hållbart arbete samt hur en motverkar trakasserier och all form av kränkningar på arbetsplatsen. Efter utbildningen erbjuds även vid behov, uppföljning genom coachning enskilt eller i grupp.

Jämställt på arbetsplatsen eller?
En utbildning/workshop som ger kunskap och medvetenhet om jämställdhet.

För att uppnå en jämställd arbetsplats behöver alla chefer och medarbetare få kunskap och medvetenhet.

Vad betyder jämställdhet, genus, normkritik? Vad innebär det att ha ett jämställt bemötande både mot varandra och gentemot kunder/medborgare? Hur kan vi jämställdhetsintegrera vår arbetsplats? Vad finns det för verktyg vi kan jobba med för att ta jämställda beslut? Detta är några av de frågor vi jobbar med i denna utbildning, som designas tillsammans med uppdragsgivaren.

Fem härskartekniker, fem fingrar!
Om Berit Ås härskartekniker! Kopplingen härskartekniker och fem fingrar har en betydelse.  Mer om det får du veta här!

Denna workshop är helt fokuserad på härskartekniker och ger både kunskap och medvetenhet kring hur vi kan agera när vi blir utsatta eller när någon annan blir utsatt.

Genom medvetenheten lär vi oss också att inte utsätta andra för härskartekniker. Tillsammans går vi igenom motstrategier som hjälper oss att agera vid utsatthet.

Workshopen är interaktiv och bygger dels på deltagarnas ageranden och intressen. Kristina har utvecklat en process där värderingsövningar och forumspel används för att fördjupa kunskapen om härskartekniker.

Referenser

”Kristina Gow har med stor entusiasm och glädje spridit kunskap och medvetenhet om mångfald, jämställdhet och diskriminering ombord på Stena Lines fartyg. Kristina, som utbildat alla personal, 1 200 anställda,  besitter en unik förmåga att möta och se individerna i dessa grupper, även de som på förhand är negativa. Jag kan starkt rekommendera Kristina till liknande uppdrag.”
Mångfaldschef, Stena Line

”Räddningstjänsten har länge varit en manlig organisation. När vi anställde våra första kvinnliga brandmän för tre år sedan behövde vi hjälp med att skapa ett klimat där alla känner sig välkomna och där vi alla ser mångfald som en tillgång. Visdom Utbildnings seminarier, med Kristina Gow som moderator, har gett effekt och försett oss med verktyg att fortsätta arbetet på egen hand. I dag är vi medarbetare bättre på att prata, ta ställning och sätta gränser. Kristina Gow kombinerar hjärta och hjärna och fungerar som en väckarklocka. Dessutom har hon en stor portion ”glimten i ögat”.
Ann-Britt Stedth, personalchef vid Räddningstjänsten Storgöteborg
Anlitade Kristina Gow för utbildning av 800 anställda.

”Kristina Gow var orädd, rakt på, metodisk och prestigelös. I planeringsarbetet var hon lyhörd och kunde skräddarsy utbildningarna efter våra specifika behov. Rollspelsövningarna som deltagarna genomförde gav konkreta insikter om sexuella trakasserier – och hur sådana kan hanteras.”
Personalchef, GöteborgsOperan

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision