Fotograf
Malin Hoelstad

Skärskådar livsmedel och livsmedelskvalitet

Mats-Eric Nilsson är journalisten som slog igenom med de bästsäljande fack-böckerna ”Den hemliga kocken” och ”Äkta vara” som båda handlar om fusket i matbranschen. Böckerna skapade en folkrörelse och satte de många livsmedelstillsatserna i centrum för matdebatten och har påverkat såväl konsumenter som producenter.

Mats-Eric Nilsson är en mycket uppskattad föreläsare och debattör.

Presentation

I sina föreläsningar och seminarier tar Mats-Eric Nilsson upp frågeställningar såsom ”hur blev vi rädda för riktig mat? Hantering av färskvaror betraktas numera som ett högriskprojekt, medan processade och oaptitliga matprodukter uppfyller samtliga myndighetskrav.

I samhällsdebatten talas det engagerat om det närproducerade som lagats från grunden, men utvecklingen går i motsatt riktning. Storskaligt framställda livsmedel gynnas och uppfattas som billigare och säkrare. För den som driver ett gatukök är det lättare att få tillstånd att servera pulvermos fullt av E-nummer än riktigt potatismos. Patienterna på Stockholms sjukhus får numera fabriksmat i svarta plastlådor.

I sitt bildrika föredrag visar Mats-Eric Nilsson på de stora skillnaderna mellan producenternas reklambudskap och vad vi kunder egentligen får för våra pengar. Han söker förklaringar till dagens bristande matkvalitet i industrimatens barndom och tipsar frikostigt den som vill undvika de värsta fällorna i den moderna livsmedelsbutiken.

2009 tilldelades Mats-Eric Nilsson  Nationalencyklopedins kunskapspris. Mats-Eric är också krönikör i Svenska Dagbladet.

Exempel på teman och rubriker

Pulvermoslandet
Om de tidigare böckernas avslöjanden och hur man ska göra för att hitta äkta vara. (finns i två versioner: konsument resp. offentlig sektor)

Måltidens magi
Tänk om hur vi äter är lika viktigt som vad. Att själva måltiden viktigare för vårt välbefinnande än den aldrig sinande strömmen av modedieter. Och vad vi kan göra för att återupprätta måltiden – hemma, på jobbet, i skolan och på äldreboendet.

Chateau Vadå
Den som bryr sig om vad som ligger på tallriken kommer förr eller senare att även börja fundera över vad som finns i glaset. Och när det gäller vinet är konsumenten faktiskt i ett ännu värre underläge än vanligt. Producenten kan exempelvis använda sig av mängder av tillsatser utan att behöva ange dem på etiketten.

Med många konkreta exempel och intressanta inblickar bakom kulisserna berättar Mats-Eric om sin unika granskning av vinindustrin. Du får se hur lätt det är att bli lurad av fagra löften och idylliska bilder – och hur man gör för att hitta fram till de äkta varorna.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

  Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision