Fotograf
Severus Tenenbaum

Kanske har världen alltid framstått som svårbegriplig och kaotisk, men en sak tycks ändå skilja ut just vår tids samtidsförvirring – hastigheten varmed saker plötsligt ter sig helt annorlunda och nya. Det kan handla om politiska trender, om teknisk utveckling, om hot från omvärlden som på bara några år kan gå från knappt märkbara till fullständigt dominerande.

Snabbheten är förstås delvis illusorisk. För dem med lite större kunskap om säg rysk imperialism, algoritmers funktionssätt eller kommande enorma behov av grundläggande samhällsinvesteringar – för att ta några relevanta grundfaktorer just nu – syns de här skiftena i allmänhet lite tidigare.

Ibland kan man behöva prata med någon av dem, som kan förklara pedagogiskt och ibland rentav underhållande även sådant som är svårt och komplicerat på riktigt, och där det kanske inte ens alltid finns några enkla svar. Isobel Hadley-Kamptz är en sådan person. 

Presentation

Isobel Hadley-Kamptz har närmare 30 års erfarenhet av svensk samhällsdebatt med specifika sakkunskaper inom allt från digitalisering och jämställdhet till klimatfrågor och social utsatthet. Hon har skrivit ett antal böcker, hjälpt både regeringar, företag och myndigheter med kunskap och har regelbundet medverkat i de största svenska mediekanalerna. Inte minst har hon länge intresserat sig för de samhälleliga utmaningarna kring digitaliseringen, med möjliga hot mot jämlikhet och demokrati med såväl sociala medier som algoritmiska verktyg.

Just nu är det mest intressanta på det här området förstås AI, och där går utvecklingen på riktigt snabbare än nästan någon hinner med. De omedelbara problemen är dock betydligt mer jordnära än skräckvisioner om artificiell intelligens med eget medvetande. Det handlar bland annat om sådant som AI-genererad desinformation – i både text, ljud och bild – som helt kan komma att omkullkasta vår syn på både sanning och kommunikation. Mer lömskt, och på så sätt potentiellt ännu farligare, är många människors spontana syn på tekniken som självklart mer obunden, rättvis och korrekt än den mänskliga hjärnan. Både datainsamling, analyser och beslut kan lämnas över till datorer och AI i tron att de därmed befrias från fördomar, trötthet och andra skäl till snedvridande agerande som vi människor så ofta dras med. I många fall riskerar dock resultatet att bli precis tvärtom, att vi med teknikens hjälp bara förstärker existerande orättvisor.

Isobel kan hjälpa till med kunskap och strategier för hur man kan använda den nya tekniken samtidigt som man undviker de värsta fallgroparna, och hur man kan tänka för att låta digitaliseringen arbeta för sin verksamhet snarare än tvärtom. Det handlar lika mycket om psykologi och synen på människan som om teknik.

Andra sakområden som Isobel arbetat mycket med är förebyggande arbete mot ungdomskriminalitet, kvinnohälsa och diskriminering inom vården. Med sin långa erfarenhet av svenska samhällsfrågor kan hon också dra de långa linjerna och ge en förståelse för hur Sverige som land förändrats över tid och varför vi är där vi är, på gott och ont.

Isobel Hadley Kamptz som moderator
Det viktigaste för en moderator är att vara genuint nyfiken på vad andra människor har att säga. För att kunna ställa de bästa frågorna och få ut mest av de intressanta personer som bjuds in att prata måste man läsa på, lyssna och våga ställa också till synes dumma frågor. Om du vill ha samtal där alla deltagare känner att de får berätta om det allra viktigaste och där åhörarna känner att de lär sig helt nya saker är Isobel helt rätt person som moderator. Hon håller både i små intima samtal, inför kamera eller livepublik, och i stora konferenser. 

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun

  "Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

  Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg