Intresseanmälan

Johan Norberg Författare, dokumentärfilmare & idéhistoriker

Fotograf
Remo Neuhaus

Debattör inom ekonomi och globaliseringsfrågor

Johan Norberg är författare, dokumentärfilmare och idéhistoriker. Han är också en ofta anlitad föreläsare inom områden som entreprenörskap, megatrender och globalisering. Johan talar om fria marknader och fria människor i en globaliserad värld. Han använder ofta historiska lärdomar för att förklara dagens situation.

Johan Norberg har skrivit femton böcker om många olika områden – från global ekonomi till lyckoforskning. Hans böcker har nått en global publik och översatts till över 25 språk.

Presentation

Johan Norberg vill påminna om historiens betydelse för dagens välstånd, och samtidigt förklara hur ekonomin och globaliseringen ställer krav på oss för att utvecklingen ska fortsätta. Han visar att frågor om ekonomi och omvärld är på allvar och påverkar våra liv, samtidigt som han har en smittsamt optimistisk syn på människans möjligheter.

Vi behöver bara gå 200 år bakåt i tiden för att finna en värld där 90 procent av alla människor levde i extrem fattigdom. I dag är det runt 9 procent. Antalet länder där medellivslängden är längre än 40 år har gått från noll till samtliga. Johan Norbergs senaste bok »Framsteg« handlar, igen, om dessa och andra goda nyheter, och om de tekniska, ekonomiska och politiska förändringar som gjorde framstegen möjliga.

Varje dag översköljs vi av samma budskap: vi är på väg åt fel håll. Det handlar om finansiella krascher, migrationskriser, arbetslöshet, hungersnöd, krig och miljökatastrofer. Det är inte konstigt om känslan är att världen kollapsar. Men i motsats till vad många tror har mänsklighetens framsteg under de senaste decennierna varit oöverträffade. Oavsett vilken statistik du refererar till är det mesta bättre nu – för nästan alla.

Genom att skärskåda hårda fakta från institutioner som FN, Världsbanken och Världshälsoorganisationen visar Johan Norberg hur långt vi har kommit: mänskligheten har gjort större framsteg under de senaste 100 åren än våra första 100 000 år.

Fattigdomen har de senaste 50 åren minskat mer än de 500 åren dessförinnan. 90 procent av världens befolkning har i dag tillgång till rent vatten, jämfört med 50 procent år 1980. Även om många utmaningar kvarstår så presenteras i boken lösningar. För vi kan inte ta fortsatta framsteg för givna – om vi inte förstår vad människan har skapat så riskerar vi att kasta bort dem.

Exempel på teman och rubriker

 • Vad är globaliseringen och hur påverkar den oss?
 • Om Kinas och de andra u-ländernas välståndsrevolution
 • Hur entreprenörer tog Sverige från barkbröd till bredband
 • Hur allt blir bättre – och varför du inte märker det

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision