Intresseanmälan

Mark Brolin Internationell geopolitisk strateg, nationalekonom och författare

Globaliseringen i den politiska och ekonomiska verkligheten

Med sitt okonventionella och nonsensbefriade angreppssätt – och genom stort fokus på konkreta verklighetsexempel – utmanar Mark Brolin förlegat slentriantänk. I Hans Roslings optimistiska anda drar han sig inte för att utmana idel envetna samhällsmyter samtidigt som han ändå är mer utvecklingsoptimistisk än många andra.

Medan idel andra kommentatorer pekar på det ena orosmolnet efter det andra för att sedan dra pessimistiska konklusioner så menar Mark att människan har en fantastisk förmåga att lösa även svåra knutar – såvida vi bara har vett och mod att se dessa knutar nyktert och faktafokuserat i vitögat. Detta oavsett hur många sär- och PR-intressen som radar upp sig och av intresseskäl försöker få oss att svälja den ena domedagsberättelsen efter den andra.

Presentation

Det finns inget stort samhällsproblem som inte går att lösa – givet en flersidig problembeskrivning som proaktivt rensats från både politiserat och ekonomiskt intresseskval.
– Mark Brolin

Mark Brolin föreläser och deltar i debatter frekvent både i Sverige och internationellt.

 

Mark Brolin började sin yrkeskarriär på UD samt som affärsutvecklingsstrateg på Nasdaq OMX och amerikanska Cantor Fitzgerald. I samband med 9/11 – då Mark förlorade 650 kollegor – tog hans karriär en ny vändning. Därefter har han ägnat en hel del tid åt att identifiera – och slå vakt om – hörnstenarna i ett vitalt demokratiskt samhälle.

Under snart 20 års tid har Mark Brolin samarbetat med forskningsinstitut, företag och tankesmedjor på tre kontinenter. Mark är Londonbaserad och medverkar regelbundet i det offentliga samtalet i Storbritannien och Sverige samt även i Indien.

Mark har studerat dagens huvudtrender inklusive dagens analytiskt fascinerande övergångsperiod. Han har kommit fram till att en i många avseenden överdriftspolitik skakar världen. Som en följd, inte minst av det ackumulerade resultatet av många till synes enskilt oförargliga småsteg, i en och samma riktning, till slut måste utmynna i överdrift. Utan att det riktigt var tänkt att det skulle bli på det viset. Därav all förvirring. Därav också alla politiska läger som länge tycks ha helt missat det tragikomiska när argsint ömsesidigt knivkastande paras med högstämda krav på moderation och åsiktsrespekt.

”Nykter realism och motvikt slår alla politiska lägers ideologiska lallande – med hästlängder.” Mark Brolin.

I Europa tar sig överdrifterna dessutom uttryck i ett Europaprojekt som expanderat långt utöver det demokratiska mandatet. I USA har ingen missat den argsinta ”Trumpianska” motreaktionen. Det tidigare stabilitetslandet Sverige skakar på grund av att den traditionella sunda balanspolitik som länge tjänat Sverige så väl ersatts med överdriftspolitik bara paketerad som moderation. Ända menar Mark Brolin att vi har all anledning att vara hoppfulla inför framtiden. När andra talar om skillnader, medveten manipulation och oöverbrygglig polarisering talar Mark gärna om likheter, god tro samt om en försoningsdörr som står vidöppen för alla som släpper stamtänkandets destruktiva tankesnurror.

Mark har utkommit med böcker i både Sverige och Storbritannien. Hans senaste bok ”Healing Broken Democracies: All you need to know about Populism”, är resultatet ett internationellt samarbetsprojekt som också inkluderade tankeledarna Daron Acemoglu, Jonathan Haidt, David Goodhart, Matthew Goodwin, Eric Kaufman och Luigi Zingales.

Exempel på teman och rubriker

 • Globaliseringen i den politiska och ekonomiska verkligheten
 • Nej, allt är inte eländes elände vare sig politiskt eller ekonomiskt
 • Geopolitiskt rundsvep
 • Varför folk är så arga på varandra trots att de flesta av oss vill ungefär samma sak
 • Dagens nyckeltrender och varför framtiden är både ljusare och mer förutsägbar än många tror
 • Skälen till att den publika debatten tenderar att vara så överdrivet gnällig
 • Myter och verklighet gällande det analytiskt fascinerande populistfenomenet
 • Europaprojektets guldålder
 • Sveriges guldålder
 • Varför det traditionella balanslandet Sverige så snabbt hamnade i i synnerligen osvensk överdriftsterräng
 • Brexitberättelsen befriad både från Bryssels och Londons intresseskval
 • Varför den nordiska samarbetsmodellen med råge slår EU:s samarbetsmodell
 • Varför realism och motvikt slår alla former av ideologiska krumbukter med hästlängder
 • Varför vare sig den ena eller andra sidans konspirationsteorier håller måttet

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi anlitar Skillspartner eftersom det är otroligt tryggt, pålitligt och med snabb återkoppling. Vi har samarbetat under många år och vi har aldrig blivit besvikna. Skillspartner har fingertoppskänsla och en professionalism att alltid plocka fram rätt talare till vår organisation och tillfälle. Jag kan starkt rekommendera alla att vända sig till Skillspartner.  Ni kommer inte att bli besvikna."

  Ingemar Gustavsson, Actemium

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun