Intresseanmälan

Micael Dahlen Författare, internationell föreläsare och ekonomiprofessor

Fotograf
Studio Emma Svensson

En klokare och roligare värld - Inspiration, motivation & klokskap

Att tänka utanför boxen har aldrig varit ett problem för Micael Dahlen – han lever för att sudda ut gränser, vrida och vända på tankemönster och rucka på etablerade sanningar. Allt för att föra utvecklingen framåt och ha roligt på vägen.

Micael Dahlen är författare, föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Professor blev han redan vid 34 års ålder. Företagen drar i honom för hans syn på (märkliga) mänskliga beteenden, lycka, kreativitet och hur framtiden kommer att se ut.

Micael Dahlen är en populär talare och föredragshållare, såväl i Sverige som internationellt. Han har pratat på platser som Shanghai, New York, Istanbul och Lissabon, för kunder som Google, Ericsson, Samsung, The Economist och Fujitsu.

Han har blivit framröstad till ”näringslivets populäraste föredragshållare” och i september 2021 utsågs han till tvåa i den senaste globala rankingen av forskare inom sitt område i Journal of Business Research.

Presentation

Foto: Peter Cederling

Micael Dahlen forskar och utbildar i affärs- och värdeskapande med utgångspunkt i konsumentbeteende och marknadskommunikation och har publicerat vetenskapliga artiklar om kreativitet, innovationer, varumärken, media, reklam och PR. Flera av hans artiklar ingår också som kurslitteratur vid ledande europeiska och amerikanska handelshögskolor och han har belönats med så kallade ”Best paper awards” vid internationella konferenser.

Micael Dahlen skriver och talar om den mänskliga grundläggande sanningen att vi hela tiden strävar efter det nya och bästa. Gräset som alltid är grönare längre bort.

2008 utkom Micael med den uppmärksammade boken Nextopia. Boken handlar om människans grundläggande drivkraft att hela tiden förvänta sig att nästa sak, nästa projekt, ja till och med nästa människa vi möter kommer att vara intressantare och hetare än allt vi tidigare varit med om. Micael Dahlen utgår från det han anser vara en grundläggande sanning: människan strävar hela tiden efter det bästa.

Han har blivit framröstad till näringslivets populäraste föredragshållare och utsedd till nummer 10 i världen inom sitt forskningsfält. Han har skrivit rad böcker där de två mest kända är Nextopia och Monster. Hans senaste bok ”Sifferdjur: hur siffrorna styr våra liv” handlar om hur siffror och mätningar påverkar oss, och är skriven tillsammans med norska forskningskollega Helge Thor-Bjørnsen.

Exempel på teman och rubriker

Sifferdjur
Våra dagar är räknade – bokstavligen. Vi mäter, räknar och jämför mer än någonsin.Siffrorna blir fler varje dag och de påverkar hur vi tänker, känner och mår. När gör siffrorna oss starkare och när gör de oss svagare? Betalar du mer för drömlägenheten en dag när din stegräknare visar en hög siffra? Kan siffror förvandla oss till självupptagna tölpar som snor kopieringspapper på jobbet? Vilka siffror har ni valt som era nyckeltal och leder de rätt? Micael Dahlen föreläser underhållande om matematikens samhällsbyggande kraft och den försiffrade moderna människan.

Ett litet prat om lycka
Hur lycklig är du? Denna enkla lilla fråga kan få enorma konsekvenser för hur vi lever våra liv – för våra relationer, vår karriär och vår kreativitet. På sitt personliga signaturvis presenterar Micael Dahlen sin egen och andras forskning om välbefinnande, och delar med sig av sina bästa metoder för att leva lyckligare i en vardag full av nya intryck, gamla tankemönster och eviga prestationskrav. (Till exempel: du har redan blivit lite lyckligare bara genom att se fram emot den här föreläsningen.)

Vad händer nu?
I efterdyningarna av en världsomspännande kris har allt vi känner till satts i gungning. Men vad står stadigt när hela havet stormar och vad har coronapandemin förändrat för alltid? Micael Dahlen djupdyker i konsekvenserna av 20-talets hittills största katastrof. Hur har den kastat om både makro- och mikrotrender för allt från världsekonomin till hur vi älskar? Hur radikalt har den kastat om vår folkhälsa, våra städers utveckling och våra konsumtionsmönster? Och hur ska vi bära oss åt för att hitta fast mark igen?

Sen då?
Ingen kan förutspå framtiden, men med rätt verktyg kan vi se vilken form den håller på att ta. Vad kan vi med säkerhet säga om AI, robotar, världsekonomin, klimatet och mänsklighetens utveckling under de kommande åren – decennierna – århundradena? Och hur roligt kan man egentligen ha på en föreläsning om framtiden, som för så många verkar så mörk? Micael Dahlen använder hela sin verktygslåda för att spåra trender, följa utveckling och ta de tankesprång som kommer att förvandla hela vår värld – i det korta, långa och lååånga loppet.

Skrattar bäst som skrattar först
Fråga: Hur kan man vara säker på att lyckas i en värld som blir mer komplicerad för varje dag, i en tid där framtiden bara är ett klick bort? Svar: Det kan man inte. Men med insikter från socialpsykologins, evolutionsbiologins och konsumenttrendernas områden visar Micael Dahlen hur en oväntad kraft kan rigga spelet till din fördel – en kraft som frigjordes redan när den första människoapan halkade på det första bananskalet. Med egen forskning och exempel från politik och media, storföretag och startups, avslöjar Dahlen humorns enorma potential och hjälper dig utnyttja denna missförstådda resurs. För en sak kan vi lita på i denna föränderliga värld: framgång stavas K-U-L.

Ett litet prat om meningen med livet
Med en stadig grund i sin egen och andras forskning tar sig Micael Dahlen an den största frågan av dem alla. Han kanske inte kommer fram till det stora, slutgiltiga svaret, men den myriad av mindre svar han upptäcker längs vägen visar hur vi kan fylla våra liv med syfte – eller snarare syften. Hur tar man reda på vad som är värt att ägna sig åt? Hur kan våra verksamheter bli något mer än bara ytterligare ett företag – något större? Meningen med livet har aldrig utforskats så här vetenskapligt korrekt, innerligt varmt och överraskande kärnfullt.

Streamness – vad är nästa Nextopia?
Varför är vissa lyckligare än andra? Varför växer vissa företag explosionsartat medan deras konkurrenter står och stampar? Och varför tävlar hundratusentals ungdomar om en enkelbiljett till Mars? Svaret finns i skärningspunkten mellan människans evolutionshistoria och modern teknologi, i vad Micael Dahlen kallar streamness. Detta fenomen kan förklara hur företag som Spotify och Instagram producerar så otroliga resultat – de bygger på ett underliggande, enande syfte och de rör sig ständigt framåt, med hjälp av andra. På samma sätt som Nextopia kom att definiera 10-talet lanserar Dahlen begreppet som ingen av oss kommer att komma undan när 30-talet närmar sig med stormsteg.

Din Beaker List
Vad drömmer du om att göra? Vi har alla en bucket list, eller åtminstone en tanke om hur vi skulle önska att livet såg ut, men det är bara en bråkdel av dessa drömmar som faktiskt infrias. Micael Dahlen presenterar sin allra senaste forskning om de osynliga hinder som håller oss tillbaka från de liv vi vill leva. Vilka är våra vanligaste drömmar? Hur kan vi berika våra liv här och nu? Vad ångrar människor på sin dödsbädd – och hur undviker vi att hamna i samma situation själva? En föreläsning för dig som är redo att fatta livet vid hornen, riva din bucket list och ersätta den med Micael Dahlens Beaker List.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB