Intresseanmälan

Ulf Ellervik Professor i bioorganisk kemi

Fotograf
Studio Billqvist

Kemi - ond, god och väldigt spännande

Ulf Ellervik är professor i bioorganisk kemi vid Lunds Universitet. I sin forskning använder han kemi för att förstå hur celler kommunicerar med celler, virus och bakterier. Det långsiktiga målet är att hitta ny behandling för infektionssjukdomar. Ulf är även en engagerad kunskapsspridare inom kemins område, både för studerande och för allmänheten. 2011 debuterade han som populärvetenskaplig författare med boken Ond kemi, som fick det första pi-priset. Ulfs böcker myllrar av historiska och kulturella kopplingar mellan naturvetenskap och humaniora.

Presentation

Ulf Ellervik föddes i Linköping en av de sista dagarna av sextiotalet och växte upp i staden. Under gymnasiet, på Berzeliusskolan, väcktes hans stora intresse för naturvetenskap i allmänhet och kemi i synnerhet. Samtidigt levde han även i en helt annan värld. Varje helg reste vi till huset i Västerviks skärgård och han kunde följa naturens gång genom alla årstider och utforska biologi, geologi och inte minst historia i grannskapet. Runt hörnet fanns urgamla fornlämningar och Östersjön ruvade på spännande vrak. Under flera perioder av hans barndom bodde Ulf och hans familj dessutom i mellanöstern och helgerna tillbringades med att utforska Kairos muséer, pyramiderna i Giza, Jerusalems myllrande gator och inte minst flertusenåriga ruinstäder långt ute i Sinais öknar.

Ulf Ellervik hade därför ett svårt val; gå vidare med humaniora eller fortsätta med naturvetenskap. Valet föll till slut på kemi, mycket av rent praktiska skäl – det är helt enkelt ganska svårt att laborera med kemi hemma.

Molekylernas värld är fascinerande och genom att jämföra olika kemiska ämnens utseende går det ofta att förutsäga deras egenskaper – och bygga nya molekyler med väldigt specifik funktion – alltifrån läkemedel till välluktande parfymer. Kemins värld är en outsinlig källa till inspiration.

Ulf försöker förstå hur olika system fungerar i våra kroppar och då med fokus på kolhydrater – socker. Vi tänker mest på socker som energi. Våra celler är dock klädda med kolhydrater som berättar för omgivande celler vem de är och vad de gör. Både bakterier och virus använder kolhydraterna för att veta vilka celler de ska infektera och vid cancer förändras ofta kolhydratytan drastiskt. Han försöker förstå hur detta går till för att sedan formge nya läkemedel.

Kemi är dock ett ämne som många uppfattar som svårt, kanske tråkigt eller ännu värre ointressant. Ulf arbetar därför med att visa att kemi tvärtom är spännande, förståeligt och inte minst oerhört viktigt. Kemi påverkar allas vardag på gott och ont och med lite mer kunskap tror han att vi alla kan hjälpa till att skapa en bättre och mer hållbar miljö.

Ulf Ellervik älskar att berätta spännande historier tagna ur litteraturen eller historien som en utgångspunkt för en diskussion kring kemi – i ett samtal som alla kan delta i. Det behövs inga djupa kunskaper om molekyler för att förstå kemin – tvärtom, följ med Ulf på en spännande resa i molekylernas värld.

Exempel på teman och rubriker

Kärlekens kemi
Lust, förälskelse och evig kärlek beror alla på kemiska förlopp. Vad händer egentligen i hjärnan när vi blir kära? Hur kommer det sig att en förälskelse inte varar för evigt?

Konsten att njuta av kemi
I denna föreläsning utforskas kemins ljusa sida och våra känslor kring mat, kärlek, konst och inte minst rädsla. Varför luktar skunken illa medan kaffe luktar gott? Hur kan vi skilja på doften av en ros och en tulpan?

Den svåra konsten att leva
Genom vetenskapshistorien där kemi, biologi och medicin, men också konst, litteratur och populärkultur spelar viktiga roller får vi veta hur kemin genom medicinen gjort det möjligt för människan att leva längre och längre för varje generation. Men hur länge är det möjligt för kemin att stå emot döden? Vad är vi beredda att offra för att rädda våra liv, och, ifall vi övervinner alla sjukdomar – kan vi verkligen leva för evigt

Livets ursprung
Vad är liv? Hur uppstod liv? Vart är livet på väg? Längs vägen träffar vi forskare som vigt sina egna liv åt att förstå livets innersta kärna men som också gett oss verktyg för att faktiskt förändra det – inte minst den aktuella CRISPR/cas9 teknologin.

Ond kemi
Kemin i sig är givetvis inte vare sig ond eller god men olika kemikalier har genom tiderna använts för mörka syften. Denna föreläsning handlar om gifter, droger och kemisk smärta. Samtidigt som den mörka sidan givetvis fascinerar, är det också så att många av dessa farliga ämnen kan vändas till något gott. Många läkemedel har sitt ursprung i gifter och genom att vi bättre förstår hur dessa verkar kan vi skapa framtidens medicin.

Förgiftad
Nervgas och radioaktiva ämnen, toxiner och tallium, hemliga agenter och terrorister. Ulf Ellervik gräver djupare i den onda kemin när han tar sig an konsten att giftmörda. Det visar sig vara svårare än vad man kan tro, och tillvägagångssätten är många och påhittiga. Vad sägs om ombyggda paraplyer eller förgiftade cigarrer? Varför inte lite radioaktivt te eller en dusch dödlig parfym? Förgiftad är en blandning av true crime i vetenskapens anda och en djupdykning i det politiska giftmordets makabra historia.

Rymdkemi
Rymden är allt annat än trevlig. När vi utsätts för kosmisk strålning och tyngdlöshet ställs allt på sin spets. Denna föreläsning handlar om hur kroppen reagerar i rymden och alla de problem som måste lösas vid rymdfärder. Varför är det så svårt att tvätta håret i rymden? Varför smakar inte maten särskilt gott. Och varför blir man rymdsjuk?

Vatten
Vatten är ett fullständigt unikt kemiskt ämne och verkar vara en nödvändighet för att liv ska kunna existera. Samtidigt kan man faktiskt avlida av vattenförgiftning. Hur är detta möjligt? En kortkurs kring ett av universums häftigaste kemiska ämnen.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB