med Jill Taube & Maria Zetterlund

Läkarkåren är ett av de viktigaste naven i svensk hälso-och sjukvård och därmed i välfärden, men efter ekonomiska neddragningar och pandemi drabbas den allt mer av stressrelaterad ohälsa.

Jill Taube, psykiater, och Maria Zetterlund, distriktsläkare, båda grundare och administratörer av Nätverket VTHOD (Vem tar hand om doktorn) har kommit att bli en samlande kraft för läkare i alla delar av karriären och jobbar i ett brett perspektiv för att vara med och svara på frågan hur de på ett hållbart sätt kan arbeta tillsammans för att få en sund arbetsmiljö.

Träning och återhämtning i anslutning till föreläsningen bidrar Jill & Maria gärna till…
Har ni ett längre arrangemang kan Jill och Maria bidra med en godnatt- eller godmorgonyoga, ett danspass före kvällsaktivitet och middag eller ett enkelt styrkepass innan lunchen som några exempel. Jill och Maria tror på att leva som de lär!

Presentation

I föreläsningar, workshops eller utbildningar approcheras läkares arbetsvillkor i ett brett perspektiv.  Här ser de över både förutsättningarna i arbetslivet liksom egna förhållningssätt, och kollegialt stöd som visat sig vara förebyggande mot stress.

Jill Taube och Maria Zetterlund lyfter fram salutogena och positiva exempel och försöker stötta deltagarna att börja fundera mer kring en bra balans mellan den egna hälsan och arbetsinsatsen. Maria och Jill levererar konkreta verktyg att använda i sin arbetsvardag och arbetar interaktivt för att börja förändringsarbetet mot ett mer hållbart arbetsliv genom egna reflektioner hos deltagarna. De teoretiska delarna varvas både med fartfyllda pauser och konkreta exempel på hur man får in rörelse i vardagen både för egen del och för patienter och kollegor.

Föreläsningen passar utmärkt som kick-off eller som en del av planeringstid, där man avser att lyfta upp frågor som rör personalens hälsa. Allt från en inspiration på 90 minuter till en halv eller heldag.

Exempel på teman och rubriker

Fysisk aktivitet är en grundbult för att må bra
Goda levnadsvanor  har stor betydelse för måendet, även för doktorn! Jill Taube och Maria Zetterlund fokuserar på den livsviktiga motionen! Har du tillräckligt med det i ditt liv? Hur är det med stillasittande?  Hur får en i gång regelbundna vanor?  För dig själv i första hand, men också för att ta med i patientarbetet. Hur kan du på ett naturligt sätt få in mer träning i din arbetsvardag, kanske tillsammans med patienter eller kollegor? Vi ger positiva exempel på hur man kan hitta sin väg genom detta och skickar med flera konkreta varianter på både rörelse och avslappningspauser.

Arbetsmiljöfaktorer som gör oss sjuka eller håller oss friska – förhåll dig till din arbetsmiljö på

Stressrelaterad ohälsa i läkarkåren
Utmattning, förekomst, symtom, rehabiliteringsmetoder och prevention – möjliga orsaker till och en del kring hur den drabbar vår kår. Efterhand blir vi mer salutogena och lyfter fram positiva exempel och försöker stötta  deltagarna att börja fundera mer kring en bra balans mellan den egna hälsan och arbetsinsatsen.

Kollegialitet, hållbarhet och det goda samtalet
Vågar vi be om hjälp, fråga när vi inte förstår, tala om när vi inte orkar mer eller håller vi skenet uppe för varandra?  Hur skapar vi en kollegialitet och ett öppet klimat på arbetsplatsen och för yngre kollegor under utbildning. Här brukar det bli många viktiga diskussioner i mindre eller större grupper.

Doktorn i sin rock, den vita rustningen – på gott och på ont
Läkarrollen har i alla tider varit närmast rigid, byggd av förväntningar och oskrivna regler både inifrån och utifrån. Läkare har ofta idoliserats och att kliva ur den rollen och våga prata om problem och kanske egna sjukdomar och tillkortakommanden kräver mod. Nätverket VTHOD (Vem tar hand om doktorn) har bidragit till att göra detta och lyfter här fram historik kring rollen och hur en mer modern syn på människan i den vita rocken kan få växa fram.

Träning och återhämtning i anslutning till föreläsningen bidrar Jill & Maria gärna till…
Har ni ett längre arrangemang kan vi kanske bidra med en godnatt eller godmorgonyoga, ett danspass före kvällsaktiviteten eller ett enkelt styrkepass innan lunchen som några exempel. Vi tror på att leva som vi lär.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun

  "Skillspartner är alltid lyhörda för våra behov och levererar utifrån dem förslag som också motsvarat våra förväntningar. Jag rekommenderar andra varmt att anlita Skillspartner."

  Ann-Sophie Gustavsson, Ringhals AB