Många av oss har sett med egna ögon att det finns vissa människor, vissa grupper och vissa individer som verkar vara fantastiskt duktiga på att nå sina mål. Dessa människor verkar ha förmågan att resa sig över hinder och motgångar och prestera resultat, högt över vad man rimligen borde kunna förvänta sig. Detsamma gäller grupper. Världen är full av grupper av individer som inte bara levererar resultat, utan även verkar besitta en förmåga att påverka gruppen inifrån på ett sådant sätt att de helt enkelt blir bättre. Det få reflekterar över är att det inte är en slump, utan ser det ofta som att man har haft tur i gruppbildningen. Men det är snarare tvärt om, det är en följd av några väl avvägda beslut. I denna artikel reflekterar Fredric Bohm, psykolog, socionom, författare och talare om hemligheten bakom framgång.
Hemligheten bakom framgång
Det är inte bara individer som visar att de klarar av att hantera svårigheter där de flesta andra av oss kör fast. Det finns även organisationer som gång på gång bevisar att de klarar utmaningar, konkurrerar bättre och är mer flexibla än andra. Det finns många myter kring vad det är som gör både grupper och individer framgångsrika, men sanningen är att förklaringen ofta är påfallande enkel. Det är till och med så att det relativt lätt går att förutsäga vem och vilka som kommer att leverera resultat och dessutom när i tiden det kommer att hända.
En stor del av det handlar om insikten om hur starkt vi som människor påverkar varandra. Människor är i grunden flockdjur och det gör att både den påverkan vi har på andra och den påverkan andra har på oss är fundamental. De flesta av oss har själva upplevt den kraft som finns i att befinna sig i ett sammanhang, hur vårt sätt att se på världen, ta in information, fatta beslut och i slutänden också vår förmåga att leverera resultat, påverkas av de människor vi omger oss med. Det är ingen slump att det är så. I slutändan handlar det om att mobilisera förmågan, att hitta styrkan av att vara en bättre variant av sig själv och att använda den för att göra andra människor bättre. Det handlar om att välja att aktivera kraften som finns inneboende hos varje individ och organisation som förmår att vara framgångsrika inom sitt område gång på gång.
Material + Kompetens + Attityd = Prestation
Prestation och förmågan att nå sina mål kan beskrivas i en enkel ekvation. Lite förenklat finns det tre huvudsakliga sätt att påverka förmågan att leverera resultat. Ett av dem är något så banalt som materiella förutsättningar. Hur mycket vi än försöker låtsas att så inte är fallet, finns det en återkommande sanning. Ju bättre dina materiella förutsättningar är, desto bättre kommer du att prestera. Det finns därför anledning att försöka se till att de materiella förutsättningarna för prestation är så bra som möjlig. Ett annat sätt att försöka påverka sin organisationsförmåga att leverera resultat är att titta på den aktuella kompetensnivån.
Det är sant att ju högre vår kompetensvärdet är, desto högre är vår förmåga att leverera resultat. Så långt är det varken komplext eller svårt att nå uppsatta mål. Det blir komplext först när man introducerar den tredje och på många sätt den viktigaste faktorn bakom prestation: Attityd, eller ”generell mental inställning”. ”Materiella förutsättningar” är liksom begrepp som ”kompetens”, relativt konkreta och därför lättare att greppa. När vi pratar om mental inställning så blir bilden en annan. Begreppet är diffust, abstrakt och för många också lite ”flummigt”. Det är därför det ligger sådan potential i att betrakta attityd som en väg till framgång. De flesta orgasnitioner, i vilket fall i Sverige, har en tendens att mer eller mindre maxa ut de materiella förutsättningarna som finns inom respektive bransch. Det samma gäller kompetensnivån. De allra flesta organisationer har personal som har en tillräcklig kompetensnivå för att kunna göra de arbetsuppgifter som förväntas av dem. Detta är dock inte sant när vi pratar om attityd.
Det finns stora skillnader i inställning till arbete som förväntas av personalen inom olika organisationer. Det gör att det finns en möjlighet att skaffa sig ett betydande försprång genom att välja att se attityd som en ledarskapsvariabel. Ett sätt att se på ledarskap är att definiera det som att leda och fördela arbetet, ett annat sätt att se på det är att se ledaren som den som förväntas sätta de attityder, de normer och i slutändan den kultur som skall råda på arbetsplatsen. Att välja att aktivt styra attityder, normer och värderingar är en gemensam faktor bakom i princip alla framgångsrika organisationer oavsett bransch.
Fredric Bohm är psykolog, socionom, författare och en av Sveriges mest anlitade talare. Fredric har en gedigen erfarenhet som föreläsare och utbildare inom ledarskap, konflikt- och förändringshantering, attityder och relationer. Fredric närmar sig arbetslivets möjliga konflikter och vardagsbekymmer på ett enkelt och humoristiskt sätt med stor igenkänningsfaktor.
Fredric har även synts filtigt i de sex senaste säsongerna av SVT’s populära tv-program Gift vid första ögonkastet. Han har även gästat Go’ kväll och Opinion Live som relations- och konflikthanteringsexpert och gjort flertalet intervjuer i radioprogram och podcasts. Fredric har även gett ut två böcker, Konflikthantering – en praktisk handbok och Konsten att vara modig. Med många järn i elden kommer det med all säkerhet komma en till inom snar framtid.