Ska en arbetsgivare lära sina medarbetare hur man dricker alkohol?

Publicerat: 11 september, 2023

Ja, jag tycker faktiskt det. Speciellt i dessa tider.

Vi lever i en spännande och utmanande tid. Höga räntor, krig i Europa och en svag svensk valuta gör att många företag kämpar för sin överlevnad. Stressen ökar både privat och på jobbet. Många oroar sig för sin privatekonomi. Ett enkelt sätt att på kort sikt minska stress och oro blir för många att dricka mer alkohol. Det är egentligen inte så konstigt. De flesta svenskar dricker vin och öl regelbundet och det kan på kort sikt fungera som en motvikt till stress och orostankar.

Men en enda persons riskkonsumtion av alkohol kan skapa stora problem på en arbetsplats. Inte minst för den psykosociala arbetsmiljön och lönsamheten. Enligt en beräkning från Svenskt Näringsliv beräknas alkoholproblem kosta cirka fyra procent av den totala lönesumman. I dessa kostnader återfinns korttidsfrånvaro, personer som kommer till jobbet bakfulla och fattar fel beslut, minskad trivsel och rehabiliteringskostnader. Har din arbetsplats råd med detta just nu?

I en tid då marginalerna minskar blir personalens psykiska hälsa och självledarskap desto viktigare. Att förebygga alkoholproblem blir en viktig ledarskapsfråga.

Men vad kan du som chef göra om du vill förebygga alkoholproblem?

Du kan lära folk att dricka!

Nu menar inte jag att du som person ska göra det. Men din organisation kan skaffa sig dessa kunskaper och förmedla dem.

Cirka en miljon människor i Sverige dricker för mycket. De allra flesta av dem har ingen aning om att de gör det. De tycker att de dricker som alla andra, måttligt eller lagom. För de har inget att jämföra med. Hur vet man när det är för mycket?

Men det finns faktiskt en kostcirkel för alkohol. Ett svar på tiotusen kronors frågan: hur mycket kan man dricka? Den heter riktlinjerna för lågriskbruk och den anger i flaskor, glas och burkar hur många enheter man kan dricka per dag och vecka. Lär vi ut dessa riktlinjer så kommer människor själva att kunna förstå om de borde minska sitt drickande eller inte. Andra kommer att upptäcka att det enda rimliga valet för dem är att inte dricka alls, om de vill minimera riskerna för problem.

Jag kallar det för att dricka smartare och jag vet, av erfarenhet, att de här kunskaperna effektivt minskar risken för alkoholproblem både på arbetsplatsen och privat. Det krävs mod att våga prata om människors alkoholkonsumtion, jag vet. Men har vi råd att inte prata om det?

Har du som chef modet att ta tag i denna fråga nu?

Gästskribent: Anna Sjöström (Promilletanten)


Anna Sjöström
Anna är föreläsaren och författaren som kan prata om alkohol med glimten i ögat och helt utan pekpinnar.

Med sin långa och breda erfarenhet från både preventions- och behandlingsområdet både i Sverige och utomlands har Anna en unik kunskap och erfarenhet. Alltid fast förankrad i forskning och vetenskap kan hon förmedla obekväma budskap på ett sätt som gör att människor inte bara lär sig nya kunskaper utan också förändrar sitt beteende.

 

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Vi får alltid insiktsfulla och träffsäkra förslag på talare och inspiratörer från Skillspartner och de är ett bra bollplank i processen."

  Fredrik Göransson, Nine Yards

  " Vi i Partille kommun har sedan flera år ett fint samarbete med Skillspartner. Vi får alltid ett genuint proffsigt och engagerat bemötande. Jag brukar vända mig till Skillspartner och förklara vad vi söker. Därefter får jag flera förslag och vi talar oss fram till ett lyckat event. Min kontaktperson hos Skillspartner är utöver sin yrkeskompetens också en sån där sprudlande och varm person som det är lätt att trivas omkring. Så när hon hör av sig via telefon eller dyker upp på evenemangen som bokats kan man inte bli annat än glad! "

  Maria Dahl, Partille kommun