Att skapa och sprida rädsla för AI är fel strategi för ledare

Publicerat: 25 september, 2023

Det finns en historisk lärdom som alla moderna ledare borde känna till:
Den stora hästavföringskrisen i slutet av 1800-talet. Just då stod storstäder som New York och London inför vad som då verkade vara en olöslig miljökris. Varje dag genererade tusentals hästar i stadens gator tonvis med avföring, vilket ledde till sanitära problem och sjukdomar. Vissa estimat visade att 3 meter av avföring skulle produceras på alla gator inom en snar framtid. Människor trodde att städerna skulle dränkas i avföring om någonting inte gjordes. Det hölls till och med internationella konferenser om hur man skulle lösa denna ”kris”. Men ingen hade kunnat förutse hur snabbt det skulle förändras.

Teknologin och framgång har ofta löst problem som teknologin skapar
Denna kris löste sig själv, inte genom någon planerad intervention, utan genom en teknologisk förändring som då var nästan otänkbar: automobilen. Så snart bilar blev tillgängliga och ekonomiskt försvarbara, började hästavföringsproblemet avta och till sist försvinna. De teknologiska framstegen räddade dagen, men för att det skulle hända, var vi tvungna att våga experimentera med det nya och okända.

Den moderna motsvarigheten till ”hästavföringskrisen” är den växande rädslan för artificiell intelligens (AI). Oavsett om det gäller arbetsplatser, utbildning eller socialt liv, hörs rop om hur AI kommer att ta över våra jobb, underminera vår säkerhet och möjligen till och med utgöra ett hot mot mänskligheten. Men så som historien har visat, kan rädsla för förändring vara vår värsta fiende. Det som vi bör göra som ledare är inte att sprida rädsla, utan att uppmuntra mod, nyfikenhet och experimentlusta.

Självklart medför AI etiska och praktiska utmaningar som vi måste hantera, men att driva en agenda av rädsla och återhållsamhet gör oss oförmögna att fullt ut realisera teknologins potentiella fördelar idag och imorgon. När organisationer undviker att experimentera med AI på grund av ogrundade rädslor som är förankrade i problem som inte ännu skett, riskerar de att bli omoderna och otillräckliga i en snabbt föränderlig värld.

Rädslan för det okända och osäkra är en naturlig mänsklig reaktion. Men rädsla främjar inte framsteg. Det skapar en kultur där risktagande undviks, och därmed även innovation och utveckling. I en sådan miljö kan inte organisationer växa eller anpassa sig till förändrade förhållanden, vilket är avgörande i en osäker och komplex framtid.

Vi står nu på tröskeln till en ny teknologisk era, och precis som med hästavföringskrisen, kan vi inte exakt förutse hur det kommer att påverka oss. Men genom att välkomna denna förändring med öppna armar, genom att experimentera och ta modiga beslut, kan vi inte bara förstå dess potentiella påverkan bättre men också forma den i en riktning som är fördelaktig för oss alla.

Det är ledarnas ansvar att skapa en kultur där förändring ses som en möjlighet snarare än ett hot. En sådan kultur uppmuntrar anställda att vara kreativa, ta initiativ och lösa problem på innovativa sätt. Idag krävs psykologisk trygghet nog att experimentera, inte psykologisk rädsla för att mitt experiment kommer att bli min undergång. Detta kommer i sin tur att göra organisationen mer anpassningsbar och rustad för framtiden, oavsett vad den har att erbjuda.

Låt oss inte glömma läxan från hästavföringskrisen: framtidens utmaningar kommer sällan att lösas med gårdagens tänkesätt. Rädsla är inte svaret på komplexitet och osäkerhet; mod är det. Låt oss våga vara modiga, och kanske, precis som efter hästavföringskrisen, kommer framtiden att vara mycket ljusare än vi någonsin kunnat föreställa oss.

Gästskribent: Nicholas FernholmOm Nicholas Fernholm
Nicholas är framstående expert inom förändringsledning och teknologisk innovation. Han har blivit erkänd för sina insikter genom att bli nominerad till årets talare 2022 och var Sveriges första författare att skapa en bok helt med hjälp av AI.

Med en bakgrund som robotchef på Nya Karolinska sjukhuset och ledare under kritiska förändringsprocesser inom sjukvården, kombinerar Nicholas teoretisk kunskap med praktisk erfarenhet. Hans föreläsningar fokuserar på hur individer och organisationer kan navigera i en snabbt föränderlig digital värld.

Intresseanmälan

Stockholm
08-684 049 24
Göteborg
031-130 700
Malmö
040-40 50 10
Därför ska du anlita oss
Lyhörd, kunnig rådgivning
Snabbt svar
Stort nätverk av talare
Trygghetsgaranti

  * Obligatoriska fält
  Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår Integritetspolicy

  Kundutlåtanden

  "Jag är väldigt nöjd över samarbetet med Skillspartner. De är lyhörda och kommer alltid med bra förslag på föreläsare utifrån mina önskemål och ramar. Samarbetet är smidigt och de är lätta att nå och kommunicera med.  Resultatet är alltid mycket kvalitativa och omtyckta föreläsningar som deltagarna lovordar."

  Sonia Koppen, Vision

  "Jag känner mig alltid trygg med att Skillspartner håller en mycket hög servicenivå. Vi arrangerar föreläsningar för våra klienter, tjänstemän, som är i omställning. Vårt mål är att bjuda på inspiration. Skillspartner är lyhörda, lämnar bra förslag och svarar snabbt. Det känns enkelt, lättsamt och personligt. Det träffar alltid rätt och både vi på TRR och våra deltagare går nöjda från föreläsningarna. Jag kan varmt rekommendera Skillspartner."

  Anna Karin Laurenius Kohle, TRR Göteborg