Visste du att chefer är den yrkesgrupp som dricker mest? I september släpptes en undersökning från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) som visar att chefer är de som dricker absolut mest inom arbetslivet.
Jämfört med undersköterskor, som är den yrkesgrupp som dricker minst, så dricker chefer cirka tre gånger mer. Allra mest dricker VD:ar.
Kanske är detta inte alls konstigt. För i yrkesrollen ingår inte sällan representation som ett obligatoriskt inslag. Med hjälp av god mat och dryck knyts viktiga kontakter och relationer stärks.
Vi vet också att många chefer rapporterar en hög stressnivå. När organisationen Ledarna gjorde en egen undersökning rapporterade en tredjedel av alla chefer att de inte hinner återhämta sig ordentligt.
Chefen har det övergripande ansvaret för den psykosociala arbetsmiljön och rehabiliteringsfrågor.
Riskkonsumtion av alkohol kan också skapa stora problem på en arbetsplats. Inte minst för lönsamheten. Enligt en beräkning från Svenskt Näringsliv beräknas alkoholproblem kosta cirka fyra procent av den totala lönesumman. I dessa kostnader återfinns korttidsfrånvaro, bakfulla medarbetare som fattar fel beslut, minskad trivsel och rehabiliteringskostnader.
Chefen är en förebild och kan, på ett helt unikt sätt, påverka alkoholkulturen på arbetsplatsen.
Lägger vi samman allt det här så blir det tydligt att alkoholfrågan är av stor betydelse för chefen. På det personliga planet handlar det om att hitta en god balans mellan arbete och fritid med möjlighet till hälsosam återhämtning och ett hållbart drickande. I ledarrollen handlar det om att vara en god förebild och aktivt vara med och skapa en sund alkoholkultur som minskar riskerna för alkoholproblem hos både sig själv och medarbetarna.
I dag finns det på de allra flesta arbetsplatser en alkohol-och drogpolicy som beskriver vilka regler som gäller för alkohol och droger på arbetsplatsen. Ofta finns också ett upparbetat samarbete med företagshälsovården som kan hjälpa till med rehabilitering.
Det som saknas är kunskaper om hur man kan dricka alkohol på ett sätt som inte ökar risken för problem. Det vill säga hur man förebygger problem.
Men det finns en tydlig kostcirkel för alkohol som ger oss svar på frågan: hur mycket kan man dricka? Den heter riktlinjerna för lågriskbruk och den anger i glas, burkar och flaskor hur många enheter man kan dricka per dag och vecka utan att öka risken för problem. Har man de kunskaperna så vet man hur man kan dricka smartare.
Tänk om man skulle lära ut dessa riktlinjer på arbetsplatsen? Då skulle alla medarbetare och chefer, själva kunna förstå om de borde minska sitt drickande eller inte. Det skulle leda till sundare alkoholvanor, en bättre arbetsmiljö och minskade kostnader för rehabilitering.
Låter inte det här som en god idé?
Gästskribent: Anna Sjöström
Anna Sjöström är föreläsaren och författaren som kan prata om alkohol med glimten i ögat och helt utan pekpinnar.
Anna är en av Sveriges mest erfarna och kompetenta föreläsare, utbildare och behandlare inom missbruksområdet. Hon levererar snabba och mätbara resultat för de verksamheter hon möter.
Med sin långa och breda erfarenhet från både preventions- och behandlingsområdet både i Sverige och utomlands har Anna en unik kunskap och erfarenhet. Alltid fast förankrad i forskning och vetenskap kan hon förmedla obekväma budskap på ett sätt som gör att människor inte bara lär sig nya kunskaper utan också förändrar sitt beteende.
En föreläsning eller utbildning med Anna ger både praktiska verktyg och hög igenkänning!