Mjukvaran på arbetsplatsen, personalen är en underutnyttjad resurs i utvecklingsarbetet.
Låt personalen vara med och driva förändring, låt kunskapen från ”golvet” bli en kraft framåt. Det ökar kreativitet och nytänk och gör arbetsplatsen hållbar. Utan detta riskerar vi att förlora den bästa arbetskraften till konkurrenter eller stressjukdomar, säger Jill Taube psykiater och Maria Zetterlund, distriktsläkare. Maria och Jill arbetar också som föreläsare och workshopledare för arbetsgrupper / grupper som kan vara i behov av att stödja varandra och som vill ta del av hur man skapar mer interkollegialt stöd och en frisk kultur.
Lita på dina medarbetare
Konsten ligger i att skapa en nyfikenhet och tillit till det medarbetarna själva ser som utvecklingsmöjligheter. Att ständigt utmana sig själva och ifrågasätta gamla metoder och invanda mönster är ett förhållningssätt som går att jobba fram via beforskade metoder för mer engagemang och ökad kollegialitet.

Maria och Jill arbetar också som föreläsare och workshopledare med fokus på hur man kan stödja varandra och skapa ett mer interkollegialt stöd och en frisk kultur.
Vad innebär metoden praktiskt?
Jill och Maria lyfter fram salutogena och positiva exempel och försöker stötta deltagarna att börja fundera mer kring en bra balans mellan den egna hälsan och arbetsinsatsen. Jill och Maria ser över de arbetsmiljöfaktorer som vid forskning visats spela stor roll för stress på arbetsplatsen. Beforskade samtalsmodeller beskrivs och tränas som stärker och skyddar mot stress och ökar känslan av delaktighet och self empowerment på arbetsplatsen.
Genom deras metod kommer man direkt, snabbt och konkret till kärnan av hinder samt hittar möjligheter. Tillsammans identifierar man de olika stressorerna vad som går att göra något åt för att därefter fokusera vidare på just dessa. Att dela med sig av sina erfarenheter, aktivit lyssnande och reflektion är viktiga beståndsdelar med målet att var och en av deltagarna ska hitta ett nytt förhållningssätt till stressorn som formuleras som ett individuellt förändringsmål. Målet ska vara konkret och avgränsat och kunna prövas närmaste veckan på arbetsplatsen.
Det blir tydligt för deltagarna hur man själv kan vara en del av lösningen på problem i sin vardag. Det minskar tendenser att lägga problemen utanför sig själv och på sikt kan det minska känslan av stress och maktlöshet. Det ökar självmedvetenhet och utmanar till ett lösningsorienterat arbetssätt och detta sker ofta omgående när man börjar reflektera över sin situation från en annan vinkel.
Vad skulle det här arbetssättet kunna leda till konkret?
Som ett tydligt exempel där modellen använts av duon har man lyckats adressera problem på en arbetsplats där personalen var mycket mån om att hela tiden ha en peppande och inkluderande jargong, men på bekostnad av att man aldrig hade vågat lyfta på locket på en stor orättvisa. Det kom fram först efter att på ett strukturerar sätt lyfta på stenar som ingen ville ta i. Det gav en öppen dialog om det som retat många i det tysta och påverkat lojaliteten gentemot både kollegor och hela arbetsplatsen.
Förändringsarbete är ofta något som innebär utmaningar och det finns hos de flesta människor ett inbyggt motstånd mot att behöva förhålla sig på ständigt nya sätt. Samtidigt är det viktigt att kunna anpassa verksamheten till den verklighet man har och hela tiden sikta mot små och stora förbättringar för att kunna hänga med i dagens snabba utveckling.
Stress och utmattning kan bli dyrt för en arbetsgivare
Metoden har dessutom visat sig förebygga stress och utmattning som är den kanske allra största hälsoutmaningen för arbetsgivare idag. Maria och Jill har dessutom med sig både enkla metoder för avslappning och rörelseglädje, något som också bidrar till välmående och vi-känsla. Allt sammantaget bidrar till en friskare och mer välmående arbetsplats. De som börjar ta sin egen hälsa på större ansvar bidrar sedan till att sprida dessa och bidra till hela arbetsgruppens hälsa.
Anlita Maria Zetterlund och Jill Taube till en spännande föreläsning och workshop med konkreta verktyg för dig att ta med hem för en hållbar och engagerad framtid!